Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Imunitatea înalţilor demnitari a fost aprobată de Camera deputaţilor", publică majoritatea ziarelor din Peninsulă pe prima pagină. Alt subiect se referă la "palma" primită de Italia din

"Imunitatea înalţilor demnitari a fost aprobată de Camera deputaţilor", publică majoritatea ziarelor din Peninsulă pe prima pagină. Alt subiect se referă la "palma" primită de Italia din partea UE, în legătură cu intenţia de amprentare a ţiganilor. Tot în prima pagină, apare fotografia falsificată a testelor militare iraniene.

"Imunitate pentru primii patru oameni ai statului", publică în deschiderea primei pagini "Il Messaggero". Obţinând acordul Camerei, decretul de lege acordă imunitate şi suspendă orice tip de proces pentru preşedintele statului, primul ministru, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei deputaţilor. Opoziţia este contrariată, iar Veltroni atacă dur într-un discurs ţinut în faţa Camerei: "Ne-am întors în trecut, este ca un blestem. Acestea sunt, în mod obiectiv, legi pentru o singură persoană", afirmă el referindu-se la Berlusconi. Alte voci sugerează primului ministru să meargă cu fruntea sus în faţa judecătorilor pentru a fi anchetat şi să lase Parlamentului responsabilitatea rezolvării problemelor de fond, ca relaţia dintre justiţie şi politică.

"Amprentarea ţiganilor congelează relaţiile UE-Italia", citim pe prima pagină a cotidianului "La Stampa". Parlamentul european respinge planul ministrului de Interne italian, Roberto Maroni, de a face o bază de date cu amprentele minorilor de etnie romă din Peninsulă. Reacţia iniţială a ministrului a fost virulentă: "Suntem indignaţi, este un vot plin de prejudecăţi şi politizat". Apoi Maroni continuă pe acelaşi ton: "O parte din Parlamentul european profită de sentimentul de milă stârnit de copiii minorităţilor etnice, pentru a ataca acţiunea unui guvern european care,, pentru prima dată, înfruntă direct această situaţie de degradare socială şi umană, pentru a o rezolva în modul corect." Ulterior, ministrul încearcă să-şi îndulcească afirmaţiile şi explică: "Amprentarea celor care trăiesc în taberele de nomazi, chiar şi a copiilor, reprezintă un instrument utilizat doar în acele cazuri în care nu este posibilă identificarea precisă prin intermediul documentelor în posesie."

"1.406 euro în plus la salariul judecătorilor", titrează "Il Giornale". În timp ce salariile italienilor rămân fixe într-o inflaţie mare, judecătorii sunt din ce în ce mai bine plătiţi. Astfel, de la 1 ianuarie 2006, până la 1 ianuarie 2008, salariile acestora au crescut cu 1.406 euro, de la 11.918 euro la 13.324 euro. În 2003, valoarea salariului era de 10.346 euro. Pentru a face o comparaţie, un pompier - şef de echipă, câştiga, la începutul anului 2006, 2.129 euro, iar la începutul anului 2008 salariul i-a crescut cu circa 72 euro, ajungând la 2.201 euro.

"Producţia italiană este în cădere liberă", scrie în prima pagină cotidianul economic "Il Sole 24 Ore". Rezultatele provizorii ale analizei primelor cinci luni ale anului 2008 indică înspre o nouă etapă dificilă pentru producţia italiană, care întrerupe timidele tentative de redresare sesizate în primele luni ale anului. Astfel, pentru mai, indicele de producţie indică o scădere de 1,4%. Rezultatul este dezamăgitor, susţine autorul articolului, şi mult sub estimările iniţiale.

"Iranul îşi arată muşchii, falsificând fotografiile", scrie "Corriere della Sera" în partea centrală a primei pagini. Sub tensiunea unor potenţiale ameninţări americane sau israeliene, Iranul îşi face publică propria putere militară şi arsenalul de ultimă oră. Nu este prima dată când autorităţile iraniene exagerează cu descrierea propriei puteri militare. La începutul anului oficialităţile iraniene se lăudau cu o rachetă capabilă să plaseze un satelit pe orbită, iar în 2007 au fost făcute publice nenumărate arme miraculoase, de la bărci , până la super-mini-submarine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite