Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele de azi din Peninsulă au în prim-plan controversele legate de arestarea preşedintelui regiunii Abruzzo, Del Turco, sentinţele celor 45 de persoane acuzate pentru violenţele de la

Ziarele de azi din Peninsulă au în prim-plan controversele legate de arestarea preşedintelui regiunii Abruzzo, Del Turco, sentinţele celor 45 de persoane acuzate pentru violenţele de la summit-ul G8 de la Genova în 2001 (cazul Bolzaneto), dar şi tragedia unei bătrâne ucise de câinele fiului ei.

"Dupa 11 ore de dezbateri, judecătorul în a hotărât în cazul violeţelor de la summit-ul G8: nu au avut loc torturi în cazarma de la Bolzaneto, nimeni nu va fi închis", titrează "Corriere della Sera". Aceasta este sentinţa în procesul intentat împotriva a 45 de persoane acuzate de agresarea unor manifestanţi în timpul summit-ului G8 din 2001, de la Genova. Acuzaţii sunt poliţişti, gărzi ale unui penitenciar, medici şi infirmieri, implicaţi în conflictul cu manifestanţii de acum şapte ani. Deşi au primit condamnări, nici unul dintre acuzaţi nu va ajunge în închisoare.

"Clandestinii nu merg la medic, pentru a nu fi expulzaţi", mai titrează cotidianul. Deşi imigrantul are dreptul legal de a-şi verifica starea sănătăţii sau de a apela la serviciile medicale în caz de urgenţă, străinii evită vizitele la medic, de teamă să nu fie descoperiţi că nu au permise de şedere şi să fie expulzaţi. "Corriere della Sera" face o radiografie a acestei situaţii, pe baza unei statistici a străinilor care se prezintă la medic.

"Tragedie pe mare, la Lampedusa", anunţă "La Repubblica". Este vorba despre o altă tragedie a clandestinilor care încercau să intre în Italia. Imigranţii veneau din Africa şi barca lor s-a răsturnat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, dar şi a agitaţiei provocate de apropierea vasului militar italian de control. Dintr-un total de 76 persoane, trei s-au înecat, iar 25 au fost declarate dispărute.

"O sentinţă nu poate lua viaţa unei persoane", atrage atenţia un preot italian, cu prilejul celebrării "Zilei mondiale a tinereţii" la Sydney. Cardinalul a făcut referire la sentinţa în cazul Eluanei, tânăra aflată în comă de 16 ani. El se împotriveşte deciziei Curţii civile de a stopa alimentarea cu hrană şi apă a bolnavei.

"Justiţia are nevoie de o reformă radicală", afirmă premierul Silvio Berlusconi, citat de "Il Giornale". Prim-ministrul a sărbătorit împreună cu preşedintele Sarkozy ziua naţională a Franţei. Cu această ocazie, pe lângă consemnarile cu privire la justiţia italiană, el a lansat un apel pentru combaterea crizei petroliere. Premierul a îndemnat ţările mari consumatoare de petrol, precum şi instituţiile internaţionale să facă echipă cu ţările producătoare şi să controleze cotaţiile petrolului.

"O bătrână din Sassari a fost sfâşiată de un pitbull", informează "La Stampa". Tragedia a stârnit polemici. Bătrâna (77 ani) locuia în aceeaşi casă cu fiul ei şi trei câini. Singură acasă, femeia a fost ucisă de pitbull-ul fiului. Acesta a descoperit-o într-o baie de sânge în cursul dimineţii. Poliţia l-a arestat pe Gianni Carrucciu (49 ani), fiul bătrânei ucise. Acesta a fost considerat principalul responsabil de moartea mamei sale şi a fost acuzat de ucidere din culpă.

"Frauda alimentară, 26 de persoane urmărite de Procuratura din Cremona pentru descoperirea de produse lactate expirate" atrage atenţia "Il Messaggero". Comisia de control a identificat o reţea de comercianţi care valorifica brânzeturi expirate şi produse lactate cu viermi. Din această reţea face parte şi un român, Gheorghe Vlagea, care era responsabilul unui magazin de desfacere a acestor produse. El se număra printre cei care au alterat caracteristicile produselor lactate înainte de a fi distribuite pentru consum. Produsele respective sunt considerate ca fiind deosebit de periculoase pentru sănătatea clienţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite