Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima pagină a principalelor publicaţii italiene este ţinută de amprentarea naţională şi de drama alpinistului italian căzut într-o prăpastie, în încercarea sa de a cuceri "Acoperişul

Prima pagină a principalelor publicaţii italiene este ţinută de amprentarea naţională şi de drama alpinistului italian căzut într-o prăpastie, în încercarea sa de a cuceri "Acoperişul lumii".

"Justiţia trebuie restructurată din temelii, dar nu intră pe agenda acestui an", relevă în prima pagină cotidianul "Il Messaggero". "Am fost anchetat de foarte multe ori, însă mereu am ieşit curat. Acum însă s-a depăşit orice limită. Sunt foarte hotărât şi nimeni nu mă va putea opri!", afirmă Berlusconi în legătură cu intenţia sa de a reforma justiţia în direcţia dorită. Între membrii guvernului, atmosfera este tensionată şi confuză. "Am făcut un desfăşurător cu toate reformele din acest an şi justiţia nu este pe listă", afirmă Roberto Calderoli, ministru al Simplificării Normative. Preşedintele grupului parlamentar PDL (partidul lui Berlusconi) îl contrazice însă pe ministru, afirmând: "Este timp pentru a le face pe toate. Toamna este lungă. De la jumătatea lui septembrie, până la Crăciun, cu ritmul actual, putem aproba o grămadă de lucruri."

"Abandonat şi lăsat să moară într-o prăpastie", titrează "La Stampa" în deschiderea primei pagini. Alpinistul italian Karl Unterkircher a căzut într-o prăpastie pe Nanga Parbat, în încercarea de marcare a unui nou traseu înspre "Acoperişul lumii". Cei doi colegi de aventură nu l-au putu salva şi după câteva ore de încercări zadarnice au fost nevoiţi, din cauza timpului extrem de nefavorabil, să-şi reia ascensiunea pentru a ajunge într-un loc mai sigur. Nu există detalii asupra locului precis unde a căzut alpinistul, iar speranţele de a îl recupera în viaţă sunt inexistente.

"Dobânzi record la împrumuturi - cele mai mari din ultimii şase ani", relevă în centrul primei pagini cotidianul "Il Sole 24 Ore". Dobânzile au ajuns în iunie la un nivel record de 5,75%, valoare atinsă doar în august 2002. În baza datelor furnizate de ABI (Asociaţia Bancară Italiană), rezultă că peste 70% din împrumuturi sunt cu dobândă fixă, o creştere importantă, dat fiind că în 2003 procentul acestora era de 22,1%.

"Amprentarea va fi obligatorie pentru toţi", publică "La Repubblica". Din 2010, toată populaţia Italiei va fi obligată să-şi lase amprenta pe cartea de identitate tradiţională. Aceasta este prevăzută cu spaţiu special încă de la începuturile sale însă amprentarea nu a fost utilizată până în prezent. În plus, valabilitatea cărţii de identitate a fost dublată, de la 5, la 10 ani.

"Acum, Italia va fi mult mai severă cu cei care exploatează clandestinii", scrie cotidianul "Il Giornale". Într-un interviu cu Roberto Maroni, ministrul de interne italian, se evidenţiază atitudinea primului ministru român, Călin Popescu Tăriceanu, care acuză Italia de "practici discrimintorii". În replică, ministrul italian afirmă: "În curând, vor fi alegeri în România, iar apelul la sentimentele de identitate naţională este de la sine înţeles. Comportamentul său este explicabil, dar nu justificabil. "

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite