Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa italiană pune accent astăzi pe conflictul deschis dintre ministrul administraţiei publice, Renato Brunetta şi "falşii bolnavi". Discursul ministrului Tremonti referitor la criza

Presa italiană pune accent astăzi pe conflictul deschis dintre ministrul administraţiei publice, Renato Brunetta şi "falşii bolnavi". Discursul ministrului Tremonti referitor la criza economică italiană pentru a cărui reformă guvernul cere din nou încrederea parlamentarilor reprezintă al doilea subiect important al zilei.

"Tremonti: Nu există nici o rezervă. Cifrele sunt negative", titrează "La Repubblica". La Montecitorio a fost depozitat amendamentul decretului privind fiscalitatea. Ministrul economiei acuză fosta guvernare că nu a lăsat nici o rezervă de bani, iar cifrele sunt toate negative. Cu toate că situaţia economică a ţării este gravă, Tremonti promite că nu se vor impune noi taxe populaţiei pentru a reduce deficitul. Discursul ministrului economiei a fost precedat de cel al preşedintelui Camerei, Gianfranco Fini, care a dezvăluit intenţia guvernului de a cere încrederea parlamentarilor pentru un amendament la decret. Opoziţia a contestat imediat această măsură; este a patra cerere de încredere în trei luni.

"Renato Brunetta declară război bolnavilor falşi", scrie "Corriere della Sera". Ministrul administraţiei publice a emis o circulară prin care se impune ca bolnavii să fie vizitaţi de agenţii fiscali chiar şi pentru o singură zi de boală. Această măsură a fost luată pentru a limita absenţele nejustificate ale bugetarilor. Zilele de concediu medical sunt mult mai multe în sectorul public, decât în cel privat. În circulară se mai precizează ca la al treilea concediu medical luat în acelaşi an, pentru o durată mai mare de 10 zile, certificatul medical trebuie să fie eliberat de o structura sanitară publică sau de medicii care au convenţie cu statul, şi nu de cei privaţi.

"Federalism, acord Lega Nord-Berlusconi. Premierul: Nu am vorbit niciodată de imunitate", apare pe prima pagină a ziarului "Il Messaggero". Ieri, ministrul pentru simplificarea normativă, Roberto Calderoli, a declarat: "O reformă a Justiţiei nu figura în planurile imediate ale guvernului". Premierul precizează însă că federalismul şi reforma justiţiei vor fi prezentate în acelaşi text în septembrie. Preşedintele consiliului spune că are încredere în judecători, dar este atacat prea des. "Am fost dat în judecată de 17 ori şi tot de atâtea absolvit". Întrebat de ziarişti dacă intenţionează să includă imunitatea parlamentară în reforma justiţiei, Berlusconi precizează că nu a cerut-o niciodată.

"Ucide şi fuge de poliţie" , este ştirea de ultimă oră a cotidianului "La Stampa". Un şofer nu a oprit maşina la semnalul poliţiştilor, a ucis o persoană şi a rănit grav alte două, în încercarea de a fugi. La volan se afla un basarabean care avea un decret de expulzare pe numele său. În momentul în care a văzut maşina de poliţie care îl urmărea, el a trecut prin mai multe intersecţii "pe roşu" şi a provocat un accident în care au fost implicate trei maşini. Şoferul, care nu avea niciun act, a fost arestat imediat după accident.

"Preţurile imobilelor sunt stabile. Vânzările au scăzut", relevă "Il sole 24 ore". A scăzut numărul caselor cumpărate în Italia faţă de anii trecuţi, se arată într-un raport al pieţii imobiliare pe anul 2008. Însă datele cele mai aşteptate au fost cele referitoare la preţuri, pentru că mulţi dintre potenţialii cumpărători aşteaptă o scădere a acestora. Până la sfărşitul anului, se aşteaptă o creştere a preţurilor zero sau egală cu inflaţia. În zonele marilor oraşe, preţul caselor a crescut cu 2,1% şi cu 3% pentru birouri şi magazine. Excepţie fac Milano, Bologna, Firenze şi Venezia, unde preţurile caselor au scăzut cu procente cuprinse între 0,5% şi 1%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite