Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele din Peninsulă deschid astăzi prima pagină cu aprobarea de către preşedinte a imunităţii judiciare pentru primele patru funcţii ale statului (preşedinte, prim ministru şi

Ziarele din Peninsulă deschid astăzi prima pagină cu aprobarea de către preşedinte a imunităţii judiciare pentru primele patru funcţii ale statului (preşedinte, prim ministru şi preşedinţii celor două camere). O parte a presei o defineşte ca "lege imorală".

"De acum nu voi mai fi persecutat", pune în prima pagină "La Stampa". Este afirmaţia primului ministru al Italiei, Silvio Berlusconi. Aceasta a fost făcută în contextul aprobării de către preşedintele statului, Giorgio Napoletano, a decretului de lege prin care primii patru oameni ai statului nu vor putea fi anchetaţi pe perioada mandatului. Unul dintre liderii opoziţiei, Antonio Di Pietro, afirmă că "preşedintele a semnat o lege imorală".

"Deschide ochii şi îşi recunoaşte mama", anunţă cotidianul "Il Messaggero". Fetiţa izbită violent cu capul de treptele unui monument de către propriul tată a ieşit din comă ieri noapte. Medicii au înţeles că micuţa Luna şi-a recunoscut mama în baza activităţii cerebrale, monitorizată constant. De asemenea, următoarele 36-48 de ore vor fi esenţiale pentru evoluţia ulterioară a stării fetiţei. Tatăl acesteia, Caludio Carini, este în arest, acuzat de tentativă de omor. Într-un moment de criză, acesta şi-a izbit de trei ori copilul cu capul de treptele monumentului Altare della Patria, din Roma.

"Aprobarea definitivă a pachetului de securitate" este titlul principal al primei pagini din "Il Sole 24 Ore". În aula Senatului, pachetul de securitate a fost aprobat cu 161 de voturi pentru şi 120 contra. De la versiunea prezentată Camerei, textul de lege a suferit modificări, în sensul acceptării prezenţei militarilor în oraşe şi accentuării presiunii asupra imigranţilor clandestini. Închisoare pe viaţă pentru cine ucide un poliţist şi pedepse mai severe pentru cei violenţi, şoferi beţi la volan, traficanţi de droguri şi mafie.

"Iată cum speculează situaţia ţiganilor", titrează în prima pagină cotidianul "Il Giornale". Inepuizabila fabrică a rasismului a produs încă un monstru, ajuns în mod inevitabil pe primele pagini ale principalelor publicaţii italiene. Articolul prezintă în mod obiectiv modul în care incendiul din apropierea unei tabere legale de ţigani este doar o exagerare a mass-media. Autorul demonteaza teoriile neo-fasciste şi arată că este de fapt o manevră a unei asociaţii care se ocupă de monitorizarea taberei şi care primeşte, pentru activitatea desfăşurată, din partea primăriei capitalei, circa 100.000 euro pe an.

"Panică nucleară în Franţa", prezintă în partea superioară a primei pagini cotidianul "La Repubblica". 100 de muncitori ai centralei nucleare franceze Tricastin au fost contaminaţi în urma unei scurgeri radioactive a Reactorului 4, oprit pentru întreţinere. Incidentul, deşi catalogat ca fiind inofensiv de către autorităţi, se produce într-un moment nepotrivit pentru Italia, care analizează în această perioadă posibilitatea de a deschide noi centrale nucleare în Peninsulă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite