Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianele italiene dau o atenţie deosebită astăzi vizitei în Europa a lui Barack Obama care a început cu Berlinul, oraş vizitat în 1963 de Kennedy, când zidul despărţitor era încă în

Cotidianele italiene dau o atenţie deosebită astăzi vizitei în Europa a lui Barack Obama care a început cu Berlinul, oraş vizitat în 1963 de Kennedy, când zidul despărţitor era încă în picioare. Berlinul l-a primit pe Obama ca pe un preşedinte.

"Obama: Acum, să dărâmăm ultimul zid" este articolul din prima pagină a cotidianului "La Stampa". Candidatul la preşedinţia americană a ţinut un discurs despre ambient, viitor, energie nucleară şi bunele relaţii între continente. "A sosit momentul să construim poduri noi între America şi Europa. Zidurile între vechii aliaţi şi cealaltă parte a Atlanticului nu pot rezista. Zidurile între rase, între triburi, între imigranţi şi băştinaşi, între creştini, musulmani şi evrei trebuie dărâmate", a mai spus Obama, citat de cotidianul torinez.

"Scaun electric în parcul de distracţii, proprietarul anchetat", titreză "La Repubblica". La Milano a fost confiscată o maşină de distracţie care simula moartea prin electrocutare. Proprietarul este acuzat de acte împotriva decenţei publice. Omul a declarat că este mândru de maşina lui, comandată din Statele Unite, şi are intenţia să obţină din nou accesul publicului la ea. Primarul oraşului Milano a declarat că maşinăria a oferit "un spectacol indecent pentru o ţară care luptă împotriva pedepsei cu moartea".

"Berlusconi împotriva lui Tavaroli", relatează cotidianul "Corriere della Sera", în cadrul rubricii "Dosare ilegale". După ce a aflat că a fost absolvit în cadrul procesului "Telecinico", în Spania, premierul Silvio Berlusconi trece la atac. În cadrul unei conferinţe de presă, el a dechis din nou subiectul justiţiei: "Mă întreb cine mă va despăgubi pentru defăimarea imaginii mele timp de 14 ani şi pentru cheltuielile cu aceste procese". Întrebat ce are de declarat în privinţa polemicilor iscate de Tavaroli (ex-şeful securităţii de la Telecom), referitor la dosarele ilegale Telecom (companie de telefonie italiană), primul ministru le-a numit "bârfe de cârciumă".

"Silvio promovat, Umberto respins", publică "Il Tempo" rezultatul unui sondaj făcut de Institutul Piepoli. Sondajul descrie cum au reacţionat italienii săptămâna trecută la cele mai importante evenimente. Rezultatul: 70% dintre italieni nu au încredere în liderul Ligii Nordului (partid de extremă dreapta). În centrul sondajului, două fapte semnificative: insultele aduse de Bossi imnului italian şi acţiunilor guvernului în privinţa problemei gunoaielor.

"Incendiu în tabăra de ţigani, nici o urmă de act premeditat, este alt subiect tratat în paginile sale de "Il Tempo". Investigatorii au ajuns la cocluzia că incendiul izbucnit zilele trecute într-o tabără de ţigani la Roma nu a fost provocat de cocktail-uri molotov, aşa cum s-a presupus iniţial. Un voluntar al asociaţiei Arci, de la care a pornit acuzaţia că "nişte tineri italieni au aţâţat focul intenţionat", a fost interogat de poliţişti. Rromii din tabără au exclus şi ei ipoteza actului rasist.

"Mutu recucereşte fanii violeţi: cântece pentru el", relatează "Il Messaggero". După fluierăturile primite zilele trecute, Mutu a fost aplaudat de 300 de suporteri prezenţi la stadionul San Pietro pentru a vedea antrenamentul Fiorentinei. Românul a fost primul care a intrat pe teren şi a făcut o reverenţă publicului. Suporterii l-au primit cu entuziasm şi i-au cântat "Il Fenomeno". "Cazul Mutu" pare astfel închis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite