Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele din Peninsulă dezbat în prima pagină două probleme de actualitate care îngrijorează Italia: legea care obliga societăţile să angajeze tinerii cu contract legal în cazul în care

Ziarele din Peninsulă dezbat în prima pagină două probleme de actualitate care îngrijorează Italia: legea care obliga societăţile să angajeze tinerii cu contract legal în cazul în care aceştia depuneau plângere ar putea fi modificată în favoarea angajatorului. Problema imigranţilor extracomunitari care sosesc pe canalul Sicilia determină şi Vaticanul să ia poziţie.

Dacă propunerea de lege privind "relaţia angajat fără acte în regulă" şi angajator va fi aprobată, contractele pe perioadă de timp limitată vor deveni permanente, explică cotidianul "Corriere della Sera". Până în prezent, angajatul căruia nu i se făcea un contract pentru mai mulţi ani avea posibilitatea să depună plângere împotriva societăţii şi câştiga procesul. Guvernul este pe cale să modifice legea, iar în acest caz "societatea va plăti doar o amendă de 2,5 până la 6 salarii angajatului nemulţumit." Tocmai din acest motiv, ieri după amiază, un grup de reprezentanţi ai principalelor sindicate de muncitori (USL, CGIL, CISL) a protestat în faţa Palatului Chigi, sediul Guvernului italian.

Legat de "starea de urgenţă" în privinţa imigranţilor extracomunitari, în fiecare zi, în Sudul Italiei (Lampedusa) dezbarcă, în medie, 200 de persoane. "Il Messaggero" scrie despre povestea ultimei bărci ajunsă pe mare dinspre Nigeria la bordul cărei au murit doi copii de 2 şi 4 ani. Ulterior, corpurile lor au fost aruncate în mare. Toţi extracomunitarii sunt duşi în Centre de Primire. În prezent, numai la Lampedusa sunt 641 de persoane. Şeful Departamentului pentru Libertăţile Civile şi Imigraţie explică pentru cotidian că adevărata urgenţă este suplimentarea locurilor în centrele de primire. În ceea ce priveşte poziţia Vaticanului, Sfântul Scaun a cerut ca Italia "să respecte drepturile umane şi internaţionale ale oricărui muncitor străin, ale țiganilor şi ale refugiaţilor politic, chiar dacă se declară într-o "stare de urgenţă".

"Un țigan de 15 ani a riscat să fie linşat de locuitorii unui cartier din Alessandria" titrează ziarul "La Stampa".ții erau la al 15-lea jaf. Adolescentul care locuia într-o tabără din Milano, a intrat, împreună cu un complice, într-un apartament din Alessandria. Prorietarul, care dormea, i-a depistat şi a alarmat vecinii. Doar intervenţia carabinierilor i-a salvat de la linşaj. Asupra lor au găsit un pumn de bijuterii furate şi instrumentele cu care deschideu uşile apartamentelor. Hoţii erau la al 15-lea jaf.

"Facturiile vor fi plătite direct la poştaş" este noutatea pe care o anunţă cotidianul "La Repubblica". Funcţionarul de la poştă se va deplasa la domiciuliu pentru a încasa facturile (curent electric, gaz, telefon) tichetul sanitar sau scrisorile recomandate. Experimentul a început la Roma, Milano, Torino, Prato şi Verona. Iniţiativa care se dovedeşte a-i scuti pe italieni şi străini de cozile interminabile de la poştă implică şi o supra-taxă pentru serviciu, care încă nu a fost stabilită.

"În familia Totti, şi câinele este campion" titrează "Il Giornale". Labradorul celebrului fotbalist de la AS Roma, Francesco Totti a salvat de la înnec un salvamar sub ochii Poliţiei de Coastă. Fata, care a suferit un blocaj muscular, a fost adusă la mal de Ariel. Câinele lui Totti urmează, în fiecare vară, cursurile Şcolii Italiene pentru Câinii de Prim-Ajutor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite