Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele din peninsulă pun accent pe politica externă, în mod particular pe cazul Karadzici. Subiectul controversat al Eluanei, tânăra care se află în comă de 16 ani va fi discutat astăzi de

Ziarele din peninsulă pun accent pe politica externă, în mod particular pe cazul Karadzici. Subiectul controversat al Eluanei, tânăra care se află în comă de 16 ani va fi discutat astăzi de Senat. De asemenea, toate ziarele descriu întâlnirea dintre preşedintele Băsescu şi Berlusconi.

"Romi, tensiune între Italia şi România" rezumă "Corriere della Sera" întâlnirea de ieri dintre preşedintele român Traian Băsescu şi preşedintele consiliului italian, Berlusconi. Traian Băsescu, în cadrul vizitei la Roma de ieri, a spus: "guvernul român nu aprobă mare parte dintre măsurile guvernului italian" din pachetul siguranţei. Berlusconi a asigurat însă că nu există nici o discriminare faţă de românii aflaţi în Italia şi, dimpotrivă, este bucuros că românii se integrează în societatea italiană şi contribuie din plin la economia naţională. Preşedintele Băsescu a recunoscut că în România "există o problemă în privinţa minorităţii rome. Am propus guvernului italian să colaborăm pentru rezolvarea acestei probleme pe care noi nu am fost capabili să o rezolvăm acasă la noi".

"Berlusconi despre Alitalia: investitorii există iar conturile vor fi active în toamnă", titrează "Il Messaggero". Berlusconi oferă asigurarea că Alitalia va fi pusă pe picioare din toamnă cu ajutorul unor companii străine. Cealaltă variantă pentru compania de zbor este falimentul care ar lăsa fără un loc de muncă 20.000 de persoane. Ministrul "din umbră" al Economiei, Pierluigi Bersani, critică afirmațiile premierului și se întreabă retoric: "toamna cărui an?. Ne aşteptăm ca de săptămâna viitoare guvernul să facă mai puţine glume şi să ne spună ceva concret".

"Karadzici se apără singur: Aveam o înţelegere cu SUA", relatează "La Repubblica".Radovan Karadzic, în faţa tribunalului internaţional de la Haga, refuză să primească un avocat din oficiu. Ex-generalul, acuzat de genocid şi de crime de război, refuză să se declare vinovat sau nevinovat şi cere o lună pentru a studia acuzaţiile. Totodată a făcut referire la un pact încheiat cu USA în 1996, când Richard Holbrooke, responsabilul administraţiei Clinton în Balcani în anii "90, i-a garantat imunitatea în schimbul retragerii de pe scena politică.

"În Italia, SMS-urile sunt cele mai scumpe din Europa", publică pe prima pagină cotidianul "La Stampa". Antitrust şi Autoritatea pentru Telecomunicaţii deschid o anchetă în privinţa SMS-urilor şi MMS-urilor. În Italia, preţul lor este mai mare cu 50% faţă de media europeană. Ancheta va dura patru luni şi vor fi ascultaţi consumatorii şi firmele, iar în cazul în care se va evidenţia existenţa unui acord între concurenţi se vor aplica sancţiuni operatorilor de telefonie mobilă. Piaţa acestora a înregistrat în anul 2007 un câştig de patru miliarde de euro.

"Eluana, povestea ajunge la Camera Deputaţilor. Nimeni nu va opri aparatele", anunţă "Il Giorno".Camera a aprobat propunerea făcută de biroul preşedinţiei de a rezolva cazul Eluana Englaro de către puterile statului. Tânăra se află în comă vegetativă de 16 ani. Sentinţa care iniţial a autorizat suspendarea alimentării artificiale a fetei va ajunge în faţa Curţii Constituţionale. Parlamentarii PDL spun că este necesară o lege pentru testamentul biologic şi nu împotriva lui. Astăzi, Senatul va discuta pe această temă.

Citiţi şi:

Azi în presă: Băsescu în Italia

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite