Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectele care țin paginile principale ale ziarelor din Italia sunt trei: Olimpiada, manevra de 36 de miliarde de euro a Guvernului și super-puterile pe care le vor avea primarii

Subiectele care țin paginile principale ale ziarelor din Italia sunt trei: Olimpiada, manevra de 36 de miliarde de euro a Guvernului și super-puterile pe care le vor avea primarii orașelor din Peninsulă.

"Tibetul liber! - patru arestări în China", citim în deschiderea primei pagini din "La Stampa". Patru persoane, trei bărbăți si o femeie, au fost arestate după ce au afișat pe unul dintre stâlpii din fața stadionului național din Beijing o pancartă scrisă în engleză. Textul pancartei cerea eliberarea Tibetului. Doi dintre bărbați sunt cetățeni americani iar cel de-al treilea împreună cu femeia - britanici. Vârstele lor sunt cuprinse între 23 și 24 de ani. Incidentul vine doar la trei zile de la deschiderea oficială a Olimpiadei și cu o zi după vizita oficială a lui Bush în Coreea de Sud, vizită cu prilejul căreia acesta lăuda progresele democratice ale coreenilor și invita China la o mai mare deschidere către libertatea de opinie și religioasă.

"Super-puteri pentru primari", anunță cotidianul "Il Giornale". Din toamnă primarii vor avea drept de punere în act a oricăror prevederi, în limitele teritoriale și de competență, legate de siguranța publică și urbanism. Astfel, o decizie "de urgență" care privește ordinea publică va fi comunicată prefectului orașului, însă aceasta nu are drept de veto. Orice divergență dintre acțiunile primarului și opinia prefectului va fi rezolvată de către "Comitetul pentru ordine publică și securitate". Super-primarii vor beneficia și de super-polițiști, deoarece, tot din toamnă, echipamentul polițistului municipal va fi adus la zi și mult îmbunătățit. Principalele arii de manifestare ale noilor puteri privesc prostituția, traficul de droguri și ocupările abuzive de imobile și terenuri.

"Manevra de 36,3 miliarde de euro a fost aprobată", publică cotidianul economic "Il Sole 24 Ore". Articolul descrie în detaliu modul în care cele 36,3 miliarde de euro vor fi distribuite: 31 miliarde pentru reducerea deficitului în perioada 2009-2011, 2,8 miliarde sunt destinate recalculării contractului sindical național, 2,240 miliarde forțelor armate și apărării. Acestea sunt principalele cheltuieli ale statului pentru următorii trei ani iar versiunea definitivă va fi decisă în septembrie.

"Vor să ne fure visul de o viață", relevă în prima pagină "Corriere della Sera" în legătură cu propunerea ca delegația italiană să nu fie prezentă la ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice. În interiorul Guvernului italian poziția față de boicotarea ceremoniei de deschidere este eterogenă și tensionată. Dincolo de politică, atleții consideră gestul ca fiind inutil și, mai mult, ar fi o acțiune prin care le este anulat visul de o viață: cel de a trăi Olimpiada în deplinătatea sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite