Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele cotidiene naţionale scriu astăzi despre continuarea crizei economice prin care trece compania de zbor naţională, Alitalia pebtru care nu s-au găsit soluţii optimale. De asesmenea,

Principalele cotidiene naţionale scriu astăzi despre continuarea crizei economice prin care trece compania de zbor naţională, Alitalia pebtru care nu s-au găsit soluţii optimale. De asesmenea, preţul petrolului revine în atenţia presei italiene.

"Astăzi, primele probe ale Big Bang-ului. Hawking pariază că va fi un eşec", scrie cotidianul Corriere della Sera despre experimentul care va dezvălui crearea universului. Doar două cotidiene din Peninsulă menţionează despre experimentul de la Geneva menit să descopere "particula lui Dumnezeu", cea mai mică particulă indivizibilă. "Corrie della Sera" citează părerea omului de ştiinţă Stephen Hawking supranumit şi "maestrul timpului" care spune că a pariat 100 de dolari pe eşecul experimentului. În viziunea lui "ar fi mai incitant dacă nu am descoperi particula, înseamnă că trebuie să găndim mai mult pentru a găsi alte explicaţii", spune Hawking. La experiment, participă 2 500 de oameni de ştiinţă din 37 de ţări.

"Bătaie între români şi albanezi" titrează cotidianul "Il Resto del Carlino". Întâmplarea s-a petrecut la Rimini, la ieşirea dintr-o discotecă. Nu s-au înregistrat victime, dar toţi cei patru au fost arestaţi. Pe lângă ei şi o adoloscentă din Ancona care se afla în posesia unui pistol nedeclarat.

"Guvernul Italian va modifica trei decrete pentru imigranţi", anunţă cotidianul Il Messaggero. Măsura este necesară pentru a intra în graţiile Uniunii Europene. Unul dintre decrete este expulzarea imediată a cetăţenilor europeni aflaţi pe teritoriul Italia şi care nu pot demonstra surse de venit legale şi o locuinţă. Cu toate că decretele au fost aprobate de către Consiliul de Miniştri italian, Uniunea Europeană a subliniat faptul că acestea intră în conflict cu politica europeană. Italia este dispusă să modifice decretele de lege ca să nu afecteze relaţiile cu UE, dar, în acelaşi timp, să continuie lupta împotriva imigraţiei clandestine.

"Odiseea pilulei de "a doua zi"la Roma" este unul dintre reportajele prezentate de către cotidianul "La Repubblica". Contraceptivul de urgenţă se eliberează, în Italia, numai pe bază de reţetă prescrisă de către medicul de familie sau medicul de la Urgenţă. Cu toate că "pastila de a doua zi" se înscrie pe lista medicamentelor de urgenţă, mai mult de jumătate din spitalele din Roma refuză să o prescrie. Medicii italieni au opţiunea de a se opune prescrierii pe motive religioase şi continuă să o facă. Reportajul demostrează cum obţinerea reţetei durează mai mult de 48 de ore, timp care reduce eficienţa pastilei.

"În Italia, profesorii sunt prost plătiţi şi prea puţini termină o facultate" este rezultatul unui studiu efectuat de OSCE (Organizaţia pentru Siguranţa şi Cooperarea Europeană) şi citat de cotidianul "Il Giornale". Studiul demonstrază că învăţământul italian inveşte în clasele primare, dar apoi îşi pierde interesul. Acest lucru îl arată şi faptul că în peninsulă sunt mai puţini tineri cu studii superioare decât în Chile. În ceea ce îi priveşte pe profesori, au salariile cele mai mici din Europa, prin raportate la salariul mediu pe economie al ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite