Revista presei italiene, 26 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa din Peninsulă pune în prima pagină declaraţia de ieri a primului ministru, Silvio Berlusconi: "Anumiţi magistraţi sunt ca o metastază a sistemului juridic". Reacţiile nu s-au lăsat

Presa din Peninsulă pune în prima pagină declaraţia de ieri a primului ministru, Silvio Berlusconi: "Anumiţi magistraţi sunt ca o metastază a sistemului juridic". Reacţiile nu s-au lăsat aşteptate: fluierături în sală, opoziţia care afirmă că dialogul a luat sfârşit şi preşedintele ţării care declară "Gata cu toate aceste confruntări!".

"Judecătorii ideologizaţi sunt o metastază pentru această ţară şi pentru democraţie". Aceasta este afirmaţia lui Silvio Berlusconi, pusă în prima pagină de cotidianul "La Repubblica". Cu ocazia întâlnirii anuale a Confesercenti (o asociaţie naţională care reprezintă micile întreprinderi, comerţul, turismul şi serviciile), Berlusconi a fost primit cu aplauze şi a coborât de pe scenă fluierat de auditoriu. Fluierăturile s-au repetat de fiecare dată când premierul a subliniat faptul că "democraţia este călcată în picioare". Prin discursul său fără legătură cu subiectul întâlnirii, Berlusconi a defulat din nou frustrarea legată de refuzul justiţiei italiene de a renunţa la procesele în care este acuzat.

"În cazul ţiganilor, vom lua amprentele până şi copiilor!", afirmă ministrul de Interne, Roberto Maroni, citat de "La Stampa". Ministrul dă asigurări că procesul nu este o catalogare destinată unei curăţenii etnice ci un simplu recensământ, al cărui scop este de a oferi condiţii demne de viaţă celor care au dreptul să stea pe teritoriul Italiei. Toţi cei care nu îndeplinesc condiţiile cerute vor fi "îndepărtaţi". De asemenea, în articol se reconfirmă poziţia lui Maroni în legătură cu un decret de lege menit să pună în legalitate menajerele clandestine: "Sunt împotrivă din principiu. Nu avem un instrument prin care să îi diferenţiem pe cei cinstiţi de ceilalţi. Clandestinul este clandestin".

"Amendamentul de închidere a proceselor este o amnistie ocultă", publică "Il sole 24 ore". Aceasta este poziţia Consiliului Superior al Magistraturii, care susţine că prin această manevră ar fi închise jumătate dintre procesele în curs. În opinia membrilor acestui consiliu, amendamentul este neconstituţional şi riscă să provoace "efecte negative deosebit de grave asupra modului în care justiţia este pusă în practică". În plus, este "necorespunzător cu exigenţa de a acorda prioritate absolută anumitor practici judecătoreşti", se afirmă în articol.

"Acuzat de 13 asasinate, va ieşi din închisoare peste o lună", titrează cotidianul "Il giornale". Unul dintre cei mai faimoşi ucigaşi ai clanului Di Bergolis, Gennaro Giovanditto, va fi pus în libertate peste o lună, deoarece a expirat perioada de închisoare preventivă. Astfel, în lipsa unei hotărâri judecătoreşti definitive, asasinul va fi lăsat în libertate împreună cu alţi patru inculpaţi, dintre care trei sunt suspectaţi de crimă. În afară de aceştia, va fi lăsat în libertate şi un alt apropiat al clanului, acuzat iniţial de dublă omucidere, asociere la crima organizată, şantaj şi trafic de droguri.

"Timpul soluţiilor provizorii pentru Alitalia a trecut", susţine Guvernul. "Il Messaggero" prezintă poziţia ministrului Economiei, Giulio Tremonti, care afirmă că în maxim două luni se va găsi o soluţie complicatei probleme a companiei naţionale aeriene. "Companie naţională, dar fără implicarea statului", scrie cotidianul. Guvernul a cerut unui specialist să aleagă calea optimă de rezolvare a crizei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite