Reţetă de weekend: mititei şi muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul ales pentru grătar poate fi o fermă abandonată, o poiană în pădure, sau un spaţiu amenajat
Locul ales pentru grătar poate fi o fermă abandonată, o poiană în pădure, sau un spaţiu amenajat

Românii profită de primele zile călduroase din 2010 pentru a face un grătar la iarbă verde, la periferia Romei. Mititeii, berea românească şi muzica de inspiraţie folclorică sunt nelipsite din „meniul“ multor români, la fiecare sfârşit de săptămână.

După şase zile de lucru, majoritatea muncitorii români din Roma Nord preferă să petreacă o duminică relaxantă, în jurul unui foc de lemne, pe malul fluviului Tibru. O parte dintre ei merg la o partidă de pescuit până la orele prânzului, apoi se retrag cu familia şi prietenii într-un loc potrivit pentru a prepara o gustoasă masă câmpenească.

„Aici, pe malul lacului, este plin de români în fiecare duminică: vin cu familia la aer curat, mai pescuiesc câţiva peşti pe care îi prăjesc proaspeţi, aşa, ca să diversifice preparatele de la masa de prânz", spune Ionel Stan (52 ani), din Buzău.

În căutare de locuri noi

Deplasarea pentru căutarea locurilor inedite din zonă nu este o problemă: în marea lor majoritate, muncitorii români au autoturisme. Alegerea este doar o chestiune de dispoziţie.

„Ţinem cont întotdeauna de preferinţele fetiţei, pentru ea diversitatea este importantă. Căutăm locuri cât mai atractive şi ne-am propus un itinerar diferit pentru fiecare duminică. Bineînţeles, nu vor lipsi din program mititeii tradiţionali la grătar, oriunde am merge", spune Costel Iancău (38 ani), din Zalău.

Întâlnirile de duminică sunt un bun prilej pentru a discuta despre ce se mai întâmplă în România sau în comunitatea românească din Italia. „Preparatele făcute la grătar au un gust deosebit şi sunt categoric economicoase: câţiva euro pentru un kilogram de cârnaţi sau de mici, la care se adaugă câţiva peşti şi masa de duminică e rezolvată", spune Sergiu Susai (39 ani), din Botoşani.

Românii sunt mai gălăgioşi şi nu ţin cont, de multe ori, că în jurul lor sunt şi alte grupuri venite să se relaxeze. Mai ales cei tineri trag maşinile lângă grătare şi dau muzica tare, ceea ce poate fi deranjant. Italienii însă sunt discreţi, nu fac gălăgie şi sunt mereu atenţi la să nu-şi deranjeze vecinii de picnic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite