Reprezentatul italian al românilor din Pensinsulă încurcă borcanele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trista realitate a comunităţii româneşti din Penisulă inspiră dorinţa ca nicio asociaţie, ligă sau „partid” înfiinţate de români să nu poată reprezenta întreaga comunitate. Aceeaşi

Trista realitate a comunităţii româneşti din Penisulă inspiră dorinţa ca nicio asociaţie, ligă sau „partid” înfiinţate de români să nu poată reprezenta întreaga comunitate. Aceeaşi realitate tristă face ca nici autorităţile române să nu fi transpirat prea mult pentru imaginea românilor.

Cum era de aşteptat, după cazul mamei şi a băieţelului arşi de vii la periferia Romei, atenţia presei a căzut din nou asupra comunităţii româneşti. Ocazie pentru presă să ia „pulsul” comunităţii româneşti şi să vrea un puct de vedere pertinent.

Cotidianul „Il Giornale” a considerat oportun să-l intervieveze pe Giancarlo Germani, preşedintele Partidului Identitatea Românească din Italia (PIR). Reprezentativitatea PIR a fost deseori contestată în interiorul comunităţii româneşti, dată fiind absenţa rezultatelor electorale ale acestui partid.

După interviul din „Il Giornale”, chiar preşedintele partidului îţi contestă poziţia de reprezentant viabil al comunităţii, răspunzând cifrelor aberante din întrebările reporterului cu alte alte cifre lipsite de fundament.

„Il Giornale” insinuează că jumătate dintre deţinuţii străini sunt români

În cadrul interviului, preşedintele PIR a prezentat ideea de a renova edificiile abandonate, pentru a crea pensiuni pentru români, idee care va fi prezentată primarului Romei, Alemanno. „În schimbul a 5 - 10 euro pe zi, românii nu ar mai fi nevoiţi să locuiască în barăci”, a completat preşedintele partidului.

Giancarlo Germani a fost rugat, de asemenea, să comenteze faptul că unul din doi deţinuţi străini în Italia are cetăţenie română, când în realitate nici măcar doi din zece nu sunt români.

Potrivit datelor publice de pe site-ul ministerului Justiţiei italian, la 30 iunie 2008, în puşcăriile italiene erau 2.828 români, reprezentând 14% din totalul de 20.617 deţinuţi străini. Germani nu a contestat cifra aberantă a reporterului, ci s-a limitat la a prezenta o cifră aproximativă a deţinuţilor din Capitală, raportată la numărul românilor din zonă. Asta cu toate că în Italia locul de detenţie nu are neapărat legătură cu rezidenţa sau locul comiterii infracţiunii, ci mai degrabă cu găsirea unui loc liber.

O altă cifră cu care preşedintele PIR nu este familiar este salariul mediu pe economie din România. Germani a dat în timpul interviului cifra de 200 de euro ca şi salariu mediu, deşi pentru anul pe care l-am încheiat cifra netă a fost stabilită oficial la 1.200 de lei, ceea ce înseamnă 307 euro.

„Eu am dat nişte marje, ziaristul a scos cifrele care i-au convenit”

Contactat telefonic, preşedintele PIR a spus că interviul reprezintă doar o sinteză  iar cifrelele redate în articol nu sunt exact cele menţionate. „Eu nu am spus 5 - 10 euro pe zi pentru pensiuni, că asta ar însemna 150 – 300 de euro pe lună, ceea ce se plăteşte în mod normal pentru un pat sau o cameră. Eu în interviu am spus , făceam referire la 2-3 euro pe zi”, a precizat Germani.
  
„Eu am dat nişte marje, iar ziaristul a luat cifra mai mică. De exemplu, eu am spus că salariul mediu este între 200 şi 400 de euro, el şi-a luat libertatea de pune 200 de euro”, a mai spus Germani. Legat de numărul deţinuţilor, preşedintele PIR dă din nou vina pe nepriceperea ziaristului, spunând că a dat nişte cifre la nivel naţional care au fost adaptate la nivel local.

„Pe ansamblu eu cred că este un articol pozitiv, îmi pare rău că îl vedeţi altfel”, a completat Germani. Vicepreşedintele partidului, Vicenţiu Acostandei, ne-a mărturist însă că datele pe care le avea PIR la dispoziţie erau de la fostul ministru al Justiţiei, Clemente Mastella, şi că potrivit respectivelor date, jumătate dintre deţinuţii erau români.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite