Renate Weber: „Românii din Italia nu sunt imigranţi, ci cetăţeni europeni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Eu sunt rasist şi cred că toţi străinii din Italia trebuie să stea acasă la ei. Din cauza lor, Italia are probleme. Nu îi suport”. Este părerea unuia dintre numeroşii italieni care

„Eu sunt rasist şi cred că toţi străinii din Italia trebuie să stea acasă la ei. Din cauza lor, Italia are probleme. Nu îi suport”. Este părerea unuia dintre numeroşii italieni care suferă de „fobie de imigranţi”, termen folosit de Alessandro Silj, secretar general al Consiliului Italian pentru Ştiinţe Sociale. El a descris situaţia românilor din Italia, în cadrul conferinţei „Migraţie în Europa”, care a avut loc recent la Bucureşti.

Guvernul italian, cu capul în nori

Un Guvern cu aspiraţii nerealiste şi un popor care suferă de fobie de imigranţi. Aceasta a fost concluzia discursului lui Alessandro Silj: „Guvernul italian refuză să privească problema migraţiei în mod realist. Ia foarte multe măsuri care nu au cum să oprească migraţia. Se cheltuiesc bani mulţi, iar oamenii vor continua să vină înspre Italia”.

Românii din Italia , drepturi egale cu italienii

Oamenii vor continua să se mişte în interiorul Uniunii. A fost părerea unanimă a specialiştilor în migraţie prezenţi la conferinţă, printre care şi Renate Weber, membru al Parlamentului European, o susţinătoare a egalităţii între cetăţenii Uniunii Europene:
„Fenomenul mişcării în interiorul Uniunii a cetăţenilor din ţările membre este definit ca libertate de mişcare. Românii nu trebuie să fie restricţionaţi în alte ţări membre. Ei nu sunt imigranţi, ci cetăţeni ai Uniunii, având aceleaşi drepturi ca italienii sau spaniolii”.

Imigranţii sunt învingători, nu victime

Jakob von Weizsacker de la Organizaţia Bruegel din Belgia, instituţie care creează politici economice pentru UE, a atras atenţia asupra unui statut mai puţin discutat al imigranţilor, cel de învingător: „Oamenii care aleg să trăiască în alte ţări decât cea de origine nu sunt victime şi nu trebuie să-i compătimim. Ei sunt învingători, pentru că trăiesc mai bine în ţara de destinaţie decât la ei acasă. Reuşesc şi sunt învingători, chiar dacă cei mai mulţi îi văd ca pe nişte perdanţi”.

„Poporul italian se teme de străini”

Vorbind însă despre poporul din Peninsulă, oficialul italian devine mai înţelegător: „Poporul italian nu este xenofob, ci doar se teme de străini. E ca atunci când vecinul intră prea mult în viaţa ta, îţi violează intimitatea. Trebuie înţeleşi”.
 
Alessandro Silj se implică activ în viaţa imigranţilor români din Italia  şi realizează diferite studii despre viaţa lor în Peninsulă. El încearcă să le explice italienilor că „imigranţii români ajută economia Italiei. Ei desfăşoară activităţi în domenii neatractive pentru italieni”.
 
Italienii, „paranoici” atunci când vine vorba de străini

Cu cît numărul imigranţilor români de acolo a crescut, cu atât italienii au devenit mai „paranoici”, după cum i-a caracterizat Alessandro Silj.  Italia nu este însă singura speriată: „Italia nu este singurul stat paranoic atunci când vine vorba de imigranţi. În general, statele mici au o astfel de atitudine”, spune Secretarul General al Consiliului Italian pentru Ştiinţe Sociale.

Uniunea Europeană, prinsă pe picior greşit

Deşi fenomenul migraţiei este vechi de când lumea, intensificarea acestuia în Europa pare să fi luat pe nepregătite Uniunea Europeană: „Cea mai mare problemă este faptul că Uniunea Euopeană nu are politici pentru migrare. Acum se lucrează la crearea lor. Există idei, proiecte, care sunt revizuite însă şi nu au fost promulgate prea multe legi”, a declarat Renate Weber.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite