Protagonistul unei campanii antirasism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protagonistul unei campanii antirasism
Protagonistul unei campanii antirasism

Samuel Cârpaciu (11 ani), micuţul actor, a fost primit de preşedintele italian Giorgio Napolitano la Palatul Quirinale. Un copil rrom a fost invitat la unul dintre cele mai somptuoase palate din Roma, sediul Preşedinţiei Republicii, şi a primit Constituţia cu dedicaţie de la preşedintele Italiei.

Citiţi şi:

Chipul lui Samuel Cârpaciu (11 ani) se luminează când povesteşte despre recenta sa vizită la Roma, marcată de întâlnirea cu preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.

Acesta i-a primit pe reprezentanţii a 27 de organizaţii care au susţinut o campanie antirasism, printre care şi pe cei de la „Terra del Fuoco”, din Torino, alături de micul protagonist român.

Sami a jucat în spotul publicitar al campaniei „Să nu-ţi fie frică” şi a desenat simbolul acesteia, o fantomă veselă.

A scăpat de locuitul la baracă

„Înainte de a-l întâlni pe preşedinte eram foarte emoţionat. Apoi, când am început să vorbesc cu el m-am liniştit. Este foarte simpatic, pare un bunic bun. M-a întrebat cum mă cheamă şi cum mă descurc la şcoală, apoi mi-a dăruit o Constituţie tradusă şi în română, cu dedicaţie specială doar pentru mine”, spune mândru copilul.

De câteva luni, după ce baraca în care trăia a fost distrusă într-un incendiu, copilul locuieşte la Settimo, lângă Torino, într-o casă renovată de opt familii de rromi, ajutate de Asociaţia „Terra del Fuoco”.

În noua casă, o cameră de aproximativ 25 de metri pătraţi, el primeşte musafirii cu zâmbetul pe buze, ofe­rin­du-le cafea sau apă. Păriniţii şi vecinii spun că Sami nu are aere de vedetă, chiar dacă în ultimele săptămâni a fost în centrul atenţiei presei.

Sami, cum este numit Samuel Cârpaciu de cunoscuţi, a reuşit să ajungă vinerea trecută la ore, cu toate că autobuzele nu circulau din cauza unei greve în transportul public. „Am fost pe jos, nu vreau să pierd lecţiile şi să mi-o ia colegii de clasă înainte”, spune Sami.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite