Procesul „Violului din parc”, dezbătut la Rai Uno

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesul „Violului din parc”, dezbătut la Rai Uno
Procesul „Violului din parc”, dezbătut la Rai Uno

Ediţia de ieri seară a emisiunii „Porta a Porta”, difuzată de Rai Uno a fost dedicată violului din seara de Sfântul Valentin, pentru care sunt suspectaţi doi cetăţeni români. Titlul emisiunii a fost „Salvaţi de ADN, dar rămâne un mister”. Tonul invitaţilor emisiunii la adresa românilor a demonstrat că nici măcar intervenţia unor somităţi ca Umberto Eco, nu schimbă lucrurile.

Gianni Alemanno, prezent la discuţii

„Porta a Porta” este cel mai urmărit talk-show al televiziunii naţionale italiene, cu o cotă de ascultători medie de 22%. Emisiunea este înregistrată începând cu orele 18.00 şi este transmisă după filmul de seară, în jurul orei 23.00. Prima parte a emisiunii, până la miezul nopţii, ajunge uneori şi la cote de audienţă de până la 30%.

Această primă parte a emisiunii a fost „rezervată” duelului politic dintre fostul prefect al oraşelor Ancona, Palermo, Florenţa şi Roma, Achille Serra, şi actualul primar al Romei, Gianni Alemanno.

Serra este acum senator ales pe listele PD (Partito Democratico), partid aflat în opoziţie, în timp ce Alemanno face parte din AN (Alleanza Nazionale), partid aflat în coaliţia la putere.

Învinuiri reciproce


Până la intrarea pe platou a celorlalţi invitaţi, cei doi şi-au aruncat ulul altuia vina pentru situaţia extremă în care a ajuns siguranţa publică în Italia, condimentată de intervenţia moderatorului Bruno Vespa, care a afirmat că violurile românilor sunt în creştere numerică.

Particulariatea emisiunii este că invitaţii intră în platou pe rând, „sunând” la o uşă. O dată cu apariţia avocatului Lorenza La Marca, aparătorul lui Karol Racz, subiectul s-a mutat din sfera politicului în sfera investigaţiilor.

Vinovaţi, nevinovaţi


Deşi probele ADN îi disculpă pe cei doi români de participarea fizică la viol, senatorul Serra i-a luat apărarea Chestorului şef al Romei, Vittorio Rizzi, afirmând că „este periculos acum să spunem că poliţia a greşit”. Fostul prefect Serra a ţinut tot timpul transmisiei să precizeze că cei doi români, chiar dacă sunt dezvinovăţiţi de ADN, sunt implicaţi în viol.

O mare parte din emisiune a fost ocupată de eforturile avocatului La Marca de a puncta pe validitatea ştiiţifică a acestei probe şi ale lui Giuseppe Novelli, expert în genetică de la Universitatea Tor Vegata din Roma.

Un nou martor


Aparaţia unui „super-martor”, un medic din Roma, care îi plasează pe cei doi suspecţi români în parcul Caffarella cu 30 de minute înainte de viol, nu-l îngrijorează pe avocatul La Marca.

Medicul a declarat anchetatorilor că uneia dintre cele două persoane pe care le-a văzut în parc îi lipseau incisivii, particularitate pe care o are şi Racz. Acelaşi medic spune însă că cei doi „semănau” cu românii acuzaţi.

Pe parcursul emisiunii, a fost difuzat un interviu cu victima violului din cartierul Primavalle, din data de 21 ianuarie 2009. Femeia, în vârstă 41 de ani, a repetat că nu poate fi sigură că Racz ar fi unul dintre cei doi care agresori care au violat-o. La insistenţele reporterului, a spus că „în cazul în care ar fi Racz, mi-aş dori să fie închis”.

Femeia a lăsat să se înţeleagă că a fost de fapt violată de două ori şi al doilea viol a fost mai dur decât primul. Ea a ales acestă exprimare pentru a se referi de fapt la interveţia brutală a presei în viaţa ei, lucru care a făcut-o să-şi piardă şi locul de muncă, unele ziare publicând detalii despre ea.

În a doua parte a emisiunii, a fost prezentată o declaraţie a acuzatului Alexandru Loyos, în care acesta explica de ce iniţial a recunoscut fapta, iar apoi s-a răzgândit.

Un actor a interpretat următoarea declaraţie cu accent „românesc” şi multe ezitări teatrale: "Au fost trei sau patru. M-au pus pe un scaun şi au început sa mă lovească. Spuneau că deţin toate dovezile.

M-au întrebat cum era îmbrăcată fata şi am spus în jeans. M-au lovit iar. Atunci am spus fustă şi iar m-au lovit. Până am spus ce vroiau. M-au întrebat cum am violat-o. Eu nu am ştiut ce să spun şi m-au luat la palme".
 
La auzul acestei declaraţii, ex-prefectul Serra a exclus pe un ton vehement că în secţiile italiene de poliţie sau în cazarmele de carabinieri se folosesc astfel de metode.

În apărarea imaginii românilor din Italia


Spre final, a fost prezentat un sondaj de o opinie care releva că doar 57% dintre italieni ştiu că România face parte din UE, iar o treime dintre aceştia îi consideră antipatici pe români. În plus, 60% dintre italieni consideră că rata infracţionalităţii a crescut de când românii au început să emigreze masiv în Peininsulă.

După ora 1.30 a fost dat cuvântul şi românilor, pentru a „contracara” imaginea proastă pe care o aruncă asupra comunităţii astfel de episoade foarte mediatizate. Ultimii doi invitaţi intraţi în platou au fost Marian Mocanu, în calitate de membru fondator al Ligii Românilor din Italia şi corespondenta „Adevărul” de la Torino, Delia Coşereanu. Colega noastră a subliniat că presa din România tratează cu mai mult profesionalism cazurile de acest tip, întrucât ţine cont de prezumţia de nevinovăţie.




Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite