Procentaj fals de infracţiuni pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procentaj fals  de infracţiuni pentru români
Procentaj fals de infracţiuni pentru români

Şase din 10 italieni atribuie străinilor un procent al infracţionalităţii mai ridicat decât cel real, considerându-i factori de dezordine şi de nesiguranţă, conform ultimelor sondaje realizate în Peninsulă.

Percepţia publică e contrazisă de studiul realizat de Dossier Immigrazione Caritas-Migrantes şi de Agenzia Redattore Sociale, intitulat „Criminalitatea imigranţilor: date, interpretări şi prejudecăţi”, prezentat ieri la Roma.

Rata infracţionalităţii imigranţilor este cuprinsă între 1,23% şi 1,40% şi este definită în document drept ”uşor mai înaltă” faţă de cea a italienilor, de 0,75%.

„Cu acest acest studiu încercăm să demonstrăm că prima impresie asupra imigranţilor, şi anume aceea cum că ar fi «mai criminali» decât italienii, trebuie redimensionată”, a explicat coordonatorul Dossier Immigrazione Caritas-Migrantes, Franco Pittau.

În ceea ce-i priveşte pe români, Pittau a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul”, că la mijloc este o eroare de calcul.

„Ne-am dat seama că, de fapt, înainte de integrarea României în UE, românii erau prezenţi în Italia într-un număr mult mai mare decât cel oficial. Cifrele oficiale erau în jur de 600.000, în timp ce noi (Caritas, n.r.) estimasem între 800.000 şi un milion de conaţionali. Nu este acelaşi lucru să calculezi rata criminalităţii raportat la 600.000 sau la un milion de persoane. Aceste cifre au schimbat media generală în defavoarea imigranţilor”, a explicat Pittau.

Potrivit studiului, la sfârşitul anului trecut, în închisorile din Italia, 62,9% dintre deţinuţi erau italieni, restul de 37,1% fiind străini.

image

Cu acest studiu încercăm să demonstrăm că imigranţii nu sunt «mai criminali» decât italienii.

image


Franco Pittau
coordonator proiect

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite