Problema ţiganilor împarte Italia în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsuri contradictorii la Torino şi Roma în problema taberelor de rromi Poliţia locală din Roma dă foc taberelor de ţigani fără niciun aviz prealabil. În schimb, Chiamparino, primarul

Măsuri contradictorii la Torino şi Roma în problema taberelor de rromi

Poliţia locală din Roma dă foc taberelor de ţigani fără niciun aviz prealabil. În schimb, Chiamparino, primarul oraşului Torino, vrea să le construiască.

Un număr de 25 de ţigani români şi-au improvizat o tabără la Lunghezza, o localitate de la periferia din estul Romei. Tabăra a fost construită acum doi ani, la marginea unei păduri.

După scandalul "Mailat" lucrurile s-au schimbat în rău pentru ţigani. Dacă înainte aceste adunături de barăci erau tolerate, acum se încearcă eliminarea lor pe orice cale, uneori fără a mai urma parcursul birocratic.
Cea mai recentă metodă este incendierea fără avertisment a taberelor, chiar de către forţele de ordine.

"De când cu <> , suntem distruşi"

Vasile Alin (25 ani) ne povesteşte: "Am numărat cam zece poliţişti care au venit şi au înconjurat zona, dând foc la întâmplare. Ne-au ars corturile, documentele, banii, telefoanele, tot ce aveam. Dacă aveam copiii în corturi?".

Refuzând să plece, ţiganii au fost "vizitaţi" din nou şi incendiaţi de poliţişti de încă trei ori, ultima dată acum o lună.

După numirea noului primar, Alemanno, ţiganii consideră că sunt în pericol şi trebuie să plece în ţară o perioadă.

Mizireanu Marin (49 ani) ne-a spus în timp ce-şi strângea lucrurile: "Noi eram liniştiţi: eu munceam cu ziua în şantierul de lângă pădure, soţia cerşea şi curăţa curtea unui supermarket, nu făceam rău nimănui. De când cu Mailat suntem distruşi!"

Italienii încearcă să-i imite pe ţigani

Corturi montate în faţa primăriei, rufe puse la uscat şi muzică la maximum. Aceasta era scena care se vedea din biroul în care s-a desfăşurat luni, 5 mai, o masă rotundă pe tema siguranţei publice în Torino.

Originalul protest a fost organizat de câţiva tineri activişti ai Ligii Nordului, în intenţia de a-i arăta primarului, Chiamparino, cum se simt torinezii care locuiesc lângă taberele ilegale de ţigani.

În timp ce jos în piaţă protestatarii încercau să imite ţiganii, în clădirea primăriei se căuta un acord în problema taberelor. S-a ajuns la concluzia că demolarea nu rezolvă nimic.

Edilul oraşului, Chiamparino, consideră că soluţia este construirea unor tabere în care controlul asupra familiilor să fie rigid. Concluzia întâlnirii a fost că demolarea taberelor nu stârpeşte fenomenul, ci îl mută dintr-un loc în altul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite