Preţ dublu pentru ţigani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barul se află într-o zonă industrială de la periferia Romei şi este frecventat de muncitori străini
Barul se află într-o zonă industrială de la periferia Romei şi este frecventat de muncitori străini

Patronul unui bar din Roma a impus tarife speciale la cafea pentru a-i alunga pe rromi. Ţiganii sunt taxaţi diferit într-un bar din Roma, unde cafeaua costă pentru ei doi euro, în timp ce oricare altă persoană plăteşte pentru acelaşi produs 0,75 euro.

Barul este situat pe Via di Tor Cervara, la periferia de est a Romei în apropiere de Biroul pentru Imigrare şi sediul central al Gărzii de Finanţe. În local lucrează cinci românce, iar patronul este un italian taciturn. Ţiganii din zonă sunt nevoiţi să plătească doi euro dacă vor să cumpere o cafea.

Orice client plăteşte pentru cafea 0,75 euro, ţiganii fiind singurii obligaţi să achite de aproape trei ori mai mult. Potrivit cotidianului „Corriere della Sera", faptul a fost semnalat de mai multe ori şi s-a petrecut chiar în faţa oamenilor legii. Băutura le este servită ţiganilor în pahare de plastic, de unică folosinţă, în timp ce în barurile italiene, cafeaua este băută din ceşti de ceramică.

Un jurnalist italian a fost de faţă când o ţigancă a comandat cafea şi i s-au cerut doi euro pentru aceasta. Când femeia i-a cerut explicaţii în legătură cu preţul, casiera româncă a repetat sec: „Doi euro!". Ţigăncii i s-a dat şi bon fiscal, pe care era indicată suma plătită, iar în dreptul produsului era scris „diverse". Faptul s-ar fi petrecut în prezenţa a doi agenţi de poliţie care completau bilete pentru loterie.

Din explicaţiile casierei rezultă că preţul este menţinut atât de mare pentru a determina ţiganii să nu mai intre în bar.

Patronul nu încalcă legea

Prin vânzarea cafelei la preţuri diferite, în funcţie de clienţi, patronul italian nu încalcă legea. Gestul ar putea atrage atenţia asociaţiilor de protecţie a consumatorilor sau a celor de apărare a drepturilor omului, însă din punctul de vedere al Gărzii Financiare legea este respectată.

Avocatul Nino Marazzita a afirmat că „potrivit legii, barul ar putea fi închis direct de către prefectul Romei. Asistăm la o violare a principiilor egalităţii, însă gestul patronului nu intră sub incidenţa codului penal".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite