Povestea tinerei rrome de la Scala din Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţa Loredana Bădeanu a ajuns din metrou pe scena teatrului milanez O peliculă care prezintă viaţa tinerei românce ce a impresionat întreaga Italie prin ambiţia sa a fost foarte bine

Micuţa Loredana Bădeanu a ajuns din metrou pe scena teatrului milanez

O peliculă care prezintă viaţa tinerei românce ce a impresionat întreaga Italie prin ambiţia sa a fost foarte bine primită de criticii de film.

Viaţa unei fetiţe de 12 ani dintr-o tabără de ţigani de la periferia metropolei lombarde s-a transformat în film. Totul a început după ce un grup de elevi de la o şcoală din Milano a descoperit jurnalul Loredanei Bădeanu, o elevă de etnie rromă. Aici, tânăra de 12 ani povesteşte cum visul său este să devină balerină, dar că nu are timp pentru pasiunea sa. După-amiezele şi le petrece alături de tatăl său, de fraţii săi, muzicanţi de stradă, dând spectacole la metrou.

Directorul şcolii, la sugestia colegilor de şcoală ai româncei, îi cere Loredanei să scrie o compunere despre viaţa sa de zi cu zi. Norocul a ajutat-o apoi pe micuţa rromă să fie remarcată de o profesoară de dans, care a ajutat-o să se înscrie la şcoala celebrului teatru Scala.

De pe stradă pe marele ecran

Această istorie reală l-a inspirat pe ziaristul italian Claudio Bernieri, care a realizat documentarul neorealist "Miracolo alla Scala", un remake al filmului "Miracolo a Milano", regizat de Vittorio de Sica.

"Când te gândeşti la rromi şi, în general, mediile în care trăiesc, îţi vine aproape imposibil să crezi că unii dintre ei au puterea să mai şi viseze, să spere, să lupte", mărturiseşte regizorul şi producătorul Claudio Bernieri.

Marian Bădeanu, zis şi "Directorul", şeful orchestrei "Unza" din care făcea parte şi Loredana, a fost cel care a sprijinit iniţiativa jurnalistului italian. "M-a încântat ideea, şi asta pentru că noi, ţiganii, avem mari probleme de integrare întrucât o bună parte fac ravagii, fură, răpesc. Şi pentru noi, ăştia cinstiţi, cu locuri de muncă şi familii civilizate, e greu. Ne lovim mereu de aceleaşi prejudecăţi", povesteşte "Directorul".

Cel mai celebru teatru din lume

Scala din Milano este considerat cel mai cunoscut teatru din întreaga lume, spectacolele de operă de aici desfăşurându-se mereu cu casa închisă, în condiţiile în care preţul biletelor nu este accesibil oricui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite