Pompe funebre pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul conaţionalilor care îşi găsesc sfârşitul în Peninsulă este în continuă creştere, iar preţurile practicate de patronii italieni sunt foarte mari În ultima vreme au existat

Numărul conaţionalilor care îşi găsesc sfârşitul în Peninsulă este în continuă creştere, iar preţurile practicate de patronii italieni sunt foarte mari

În ultima vreme au existat numeroase cazuri în care familiile celor decedaţi nu şi-au permis să achite cheltuielile de repatriere.

Costel Aungurencei (39 ani), din Dorohoi, şi-a înfiinţat anul trecut o firmă de pompe funebre la Veletri, lângă Roma. "Abandonul românilor decedaţi în morgile din Italia a devenit un fenomen. Există două cauze fundamentale: lipsa banilor şi dezinformarea. Oamenii nu ştiu că acum există pentru ei şi firme româneşti care să îi ajute la jumătate sau chiar la un sfert din preţurile pretinse de italieni."

Aungurencei precizează că firma sa de pompe funebre oferă pachetul complet de servicii. "Familia din ţară a celui decedat nu trebuie să se ocupe de nimic. Înmormântarea unei persoane presupune obţinerea documentului de constatare a decesului şi a paşaportului mortuar, achiziţionarea sicriului şi transportul până în ţară.

Preţul unui pachet complet este între 2.600 şi 3.000 de euro". Patronul din Dorohoi a mai adăugat că transportul se poate face cu maşina, dar şi cu avionul.

Mai avantajos

Pentru aceleaşi servicii, firmele mortuare italiene pretind pentru un caz şi sume între 5.000 şi 8.000 de euro, profitând de naivitatea sau de dezinformarea clientului român.

Dacă, în general, preţurile italienilor nu sunt negociabile, patronii români mai fac şi reduceri acolo unde situaţiile sunt cu adevărat dramatice. "Nu de puţine ori am coborât preţul cu câteva sute de euro. Au fost şi cazuri când am transportat gratis anumite persoane, întrucât familiile lor chiar nu aveau nicio posibilitate", spune Aungurencei.

Vor sprijin din partea autorităţilor

Patronul împreună cu alţi doi conaţionali au asigurat transportul şi înmormântarea uneia dintre cele două tinere ucise în ianuarie 2008 într-un hotel din Roma. "Nu a fost singurul gest umanitar pe care l-am făcut. Din păcate însă, nu putem transporta gratuit toate cadavrele care zac în morgile de pe teritoriul Italiei. Autorităţile noastre ar trebui să se implice mai mult în găsirea de soluţii.

Interesul unora există doar atunci când oamenii mor în accidente rutiere sau de muncă. Astfel, cazurile respective sunt preluate imediat datorită poliţei de asigurare. Cei care au însă "ghinionul" de a muri din cauze naturale riscă să rămână uitaţi prin frigiderele morgilor", a mai precizat Aungurencei.

Patronul firmei de pompe funebre consideră că este momentul ca românii să ştie că pot apela cu încredere la conaţionalii lor pentru a depăşi mai uşor aceste evenimente dureroase din existenţa lor.

Statisticile demonstrează faptul că, pe cât suntem de mulţi aici, pe atât se şi moare
Costel Aungurencei,
patron firmă pompe funebre

Numărul deceselor creşte odată cu populaţia

În încercarea sa de a-şi face reclamă în comunitate, Costel a întâmpinat de nenumărate ori refuzul românilor de a fi informaţi în legătură cu procedura şi costurile unei repatrieri în caz de deces. "Din păcate, conaţionalii noştri nu sunt pregătiţi pentru moarte.

Nimeni nu vine în Italia cu gândul că va muri. Dar statisticile demonstrează faptul că, pe cât suntem de mulţi aici, pe atât se şi moare. De aceea, este important ca oamenii să ştie ce este de făcut şi în asemenea situaţii."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite