Poliţişti români pentru intervenţie rapidă în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua structură poliţienească va descinde de la Bucureşti în ţările care au probleme cu imigranţii numai la solicitarea autorităţilor locale. Vizita ministrului român de interne, Cristian

Noua structură poliţienească va descinde de la Bucureşti în ţările care au probleme cu imigranţii numai la solicitarea autorităţilor locale.

Vizita ministrului român de interne, Cristian David, la Torino a adus noutăţi legate de modul în care cele două state vor colabora pentru combaterea criminalităţii. O nouă echipă de poliţişti, mai flexibilă, va fi creată la Bucureşti şi va opera în toată Europa.

Demnitarii români par tot mai preocupaţi de ceea ce se întâmplă în Italia, mai ales după criza de anul trecut şi în lipsa forţei de muncă din ţară. Astfel, ministrul de interne a sosit joi la Torino pentru o întâlnire oficială cu primarul oraşului, Sergio Chiamparino, şi pentru a lua legătura cu asociaţiile româneşti din regiune. Deşi ora întâlnirilor a fost târzie, 19.30 cu primarul şi 21.00 cu asociaţiile, reprezentanţii comunităţii au fost prezenţi în număr mare.


Întrevederea cu primarul a durat 35 de minute; principalele subiecte abordate au fost securitatea şi promovarea culturală a comunităţii româneşti din Torino. Planurile de securitate prevăd modificarea modalităţii actuale de colaborare, care are un caracter relativ staţionar, de prevenire şi combatere. Pentru noua organizare, la Bucureşti va fi înfiinţată o secţie mobilă, compusă din aproximativ 30 de poliţişti specializaţi în intervenţii în afara graniţelor.


În cel mult 60 de zile


Aceştia vor cunoaşte nu doar limbile ţărilor în care acţionează, ci vor fi la curent şi cu specificul local al mediului de intervenţie. "Acţiunile şi soluţiile vor fi flexibile, adaptate condiţiilor concrete din comunităţi, şi nu în baza unui tipar rigid", a precizat ministrul David. "În cel mult 60 de zile, noua structură va înlocui, practic, poliţiştii români care au fost o prezenţă fixă până acum în Italia. Echipa specială de la Bucureşti va acţiona exclusiv la solicitarea autorităţilor locale", a continuat acesta.

"Scopul principal este de a combate microcriminalitatea, cea care loveşte în cetăţeanul de rând, iar intervenţiile vor viza zonele în care aceasta riscă să ia proporţii, să devină focare de infracţionalitate." Primarul Chiamparino a promis comunităţii române din Torino un spaţiu unde aceasta să poată organiza activităţi de promovare culturală şi socială. Întâlnirea cu asociaţiile româneşti a avut acelaşi ton ca şi ultimele două întâlniri prilejuite de vizita altor doi miniştri: asociaţiile sunt nemulţumite de insuficienta susţinere din partea Departamentului Românilor de Pretutindeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite