Politica românească în Italia, la bilanţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Identitatea Românească (PIR), partid al românilor din Italia, are începând de ieri un nou secretar naţional, în persoana lui Mihai Muntean, 46 ani, originar din Bucureşti, în prezent

Partidul Identitatea Românească (PIR), partid al românilor din Italia, are începând de ieri un nou secretar naţional, în persoana lui Mihai Muntean, 46 ani, originar din Bucureşti, în prezent rezident la Roma. Alegerea noului secretar vine în urma demisiei prezentate de către Geta Lupu, cea care a deţinu această funcţie de la înfiinţarea partidului.

Muntean a fost ales în unanimitate de către adunarea membrilor fondatori ai partidului. Întâlnirile cu primarul general al Romei, Gianni Alemanno, depunerea unei coroane de flori la locul unde a fost agresată Giovanna Reggiani, nenumărate luări de poziţie în presa română şi italiană sunt doar câteva din acţiunile puse în practică de către Mihai Muntean.

Acesta a dat prima declaraţie după investirea în noua funcţie pentru ”Adevărul”: ”Sper să reuşesc să dovedesc că membrii fondatori ai partidului au făcut o alegere bună când m-au investit cu această responsabilitate. Am încredere în planurile viitoare pe care PIR le are pentru românii din Italia.”

Un minister al diasporei

La începutul lunii decembrie 2008, la Alba Iulia, s-a desfăşurat cea de-a XII-a ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti, cu titlul “La 90 de ani de la Marea Unire”. Au participat circa 250 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din 32 de ţări. O importantă propunere care s-a făcut la Alba Iulia viza înfiinţarea unui minister al diasporei.

Participanţii la Congres au cerut înfiinţarea unui minister al conaţionalilor noştri emigraţi, care să reprezinte mai bine drepturile celor 13 milioane de români aflaţi în afara graniţelor ţării. Unul din principalii promotori ai ideii a fost Gabriel Rusu, care a fost invitat la acest Congres pentru a prezenta situaţia românilor din Italia. Gabriel Rusu a fost consilier la primăria din Roma (2004-2006) şi a candidat la alegerile administrative italiene pe listele partidului democrat condus de Walter Veltroni iar în prezent este membru al Consiliului naţional al imigraţiei în Italia.

Început de mandat

Noul senator al Diasporei, Viorel Badea, şi-a început activitatea în comunitatea românească din Italia prin intervenţia în cazul românului Adrian Cedrechi, care, în data de 27 noiembrie 2008, intrase în greva foamei, pentru neprimirea salariilor pe ultimele patru luni. Badea l-a contactat telefonic pe grevist, cerându-i amănunte cu privire la cazul său şi promiţându-i că va face tot posibilul pentru a îl ajuta. În urma intervenţiei senatorului, românul şi-a întrerupt protestul.




Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite