Permisul românesc te scapă de penalizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii compatrioţi profită de faptul că legislaţia rutieră din Italia şi România este diferită şi nu există acorduri de cooperare. Poliţia italiană a organizat o conferinţă de presă pentru a prezenta dificultăţile cu care agenţii se confruntă atunci când vor să penalizeze şoferi români.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai poliţiei locale şi din Torino, precum şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti, consulul Petru Liţiu, din cadrul Consulatului României la Torino, şi preotul Lucian Roşu de la Parohia Sf. Paraschiva.

Unul dintre „avantajele” românilor care au carnet românesc este acela că nu li se pot scădea puncte atunci când încalcă regulile de circulaţie, iar poliţiştii au constatat că mulţi dintre camionagiii români au carnetul primit în România. În Italia, sistemul de aplicare al punctelor de penalizare pentru şoferi este diferit faţă de cel din ţara noastră şi nu poate fi aplicat cetăţenilor români.

„Începând cu anul 2007, cetăţenii români nu mai sunt obligaţi să schimbe sau să ceară recunoaşterea carnetului românesc în unul italian. Lucrul acesta se întâmplă doar atunci când acesta expiră, iar românii cu rezidenţă în Italia primesc un carnet italian. Doar atunci noi putem scădea puncte când se comite o infracţiune”, a explicat şeful poliţiei din Cuneo, Eligio Bagnis.

Maşini din Italia, asigurate în România

O altă problemă este aceea a românilor rezidenţi în Italia care înmatriculează maşina şi plătesc asigurarea obligatorie în România, unde aceasta este mult mai ieftină. În mod normal, o persoană care a obţinut rezidenţa în Italia are la dispoziţie 60 de zile pentru a schimba cartea de identitate a automobilului, în baza modificării rezidenţei. Pentru că autorităţile române întârzie uneori să efectueze modificările în actele respectivelor persoane, acestea pot să îşi plătească asigurare în ţară, deşi au rezidenţă în Italia.

„În momentul în care o persoană obţine rezidenţa în Italia, noi transmitem datele organelor competente din România. Ele sunt cele care ar trebui să şteargă rezidenţa română şi să elimine astfel posibilitatea de a putea înmatricula o maşină în acea ţară. Atât timp cât persoana are două rezidenţe, noi nu putem aplica normele în vigoare”, a mai adăugat Bagnis.

Poliţiştii învaţă română

Comandamentul oraşelor Montà, Pralormo şi S. Stefano are un avantaj în relaţia cu emigranţii români. Comisarul Pierlorenzo Caranzano este căsătorit de 10 ani cu o româncă din Cluj şi a avut ,ocazia să cunoască bine realitatea din România.

Şi-a dat seama că poliţia italiană va trebui să colaboreze cu poliţia română pentru rezolvarea problemelor create de valul mare de imigranţi care provenea din România şi a organizat o vizită a reprezentanţilor poliţiei din Piemonte în România pentru schimb de experienţă.

„Eu sunt pe jumătate român. Am foarte multe legături cu România, merg des în vizită şi primesc des oaspeţi din România. Astfel am învăţat şi limba română cu accent ardelenesc”, spune Caranzano. Comisarul a susţinut un examen pentru limba română la Universitatea din Torino, împreună cu alţi trei poliţişti. Doar doi au reuşit să fie promovaţi şi au primit o diplomă. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite