Spray-ul lacrimogen, interzis în Peninsulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spray-ul lacrimogen, interzis în Peninsulă
Spray-ul lacrimogen, interzis în Peninsulă

Pedeapsa pentru folosirea armelor de autoapărare poate ajunge până la un an de închisoare. Românii care şi-au cumpărat din ţară spray-uri lacrimogene sau paralizante riscă mult dacă le iau cu ei în Italia. Posesia sau folosirea acestora este pedepsită penal.

Legislaţia italiană nu lasă loc de interpretări în privinţa spray-urilor lacrimogene. Se pot deţine numai trei tipuri de „arme” pentru apărarea personală. Ministerul de Interne italian a autorizat trei produse care pot fi cumpărate liber din magazin. Acestea conţin o substanţă activă (extract din ardei iute) care nu atacă sănătatea omului.

Potrivit site-ului internet al Poliţiei italiene, cele trei produse aprobate de Ministerul de Interne italian sunt: „stiloul“ Safeguard, „brelocul“ Key Defender şi „lanterna” Palm Defender.

Amenzi usturătoare

În toate cele trei cazuri este vorba despre mini-spray-uri, chiar dacă sunt mascate de carcase. Stiloul este produs în China şi se găseşte foarte rar în comerţ, iar celelalte două sunt fabricate în SUA, iar preţurile la vânzare sunt de aproximativ de 60 de euro pentru fiecare. Acestea pot fi reîncărcate, iar o rezervă costă în jur de 30 de euro.

Aceste trei produse au fost declarate „non-arme”, întrucât nu dăunează sănătăţii persoanei asupra căreia sunt folosite.

„Şi alte produse care se găsesc pe piaţă au aceeaşi compoziţie ca a celor legale, dar nu sunt autorizate de minister. Acest lucru face ca spray-urile respective să fie considerate arme ilegale”, explică inspectorul poliţiei administrative din Torino, Piro Pasquale.Nu de puţine ori, românii care nu cunoşteau legislaţia în materie de arme neletale au fost opriţi de poliţişti în Italia şi au primit amenzi usturătoare sau chiar o condamnare la închisoare.

Avocatul Luca Giabardo a apărat un român într-un proces în care acesta era acuzat de folosirea unui spray nociv ilegal. „Clientul meu se afla la o discotecă, iar în mijlocul unei altercaţii a scos din buzunar un spray paralizant cumpărat din România, pe care l-a folosit împotriva persoanei cu care se certa. S-a ales cu un denunţ şi risca o condamnare la închisoare până la un an de zile. Pentru că era la prima abatere a primit o condamnare de doar şase luni, cu suspendare”, spune avocatul Giabardo.

Produsele ilegale pot fi cumpărate pe internet

Deşi poliţiştii spun că spray-urile lacrimogene sau paralizante - scoase automat în afara legii de aprobarea celor trei - nu se găsesc în magazinele de arme şi muniţii, oricine îşi poate cumpăra de pe internet o sumedenie de arme neletale neautorizate.

În acest caz, riscurile sunt de ordin penal. Persoanele găsite în posesia spray-urilor ilegale riscă o amendă de 400 de euro sau trei luni de arest. Pentru cei care fac uz de aceste arme, pedeapsa este mai severă: amendă de peste 500 de euro sau un an de închisoare. 

În România se vând la liber

În România posesia de spray lacrimogen nu se pedepseşte. Acest arme neletale se pot achiziţiona la liber din magazinele specializate în vânzări de arme a căror posesie este permisă de lege. Preţul este între 30 şi 50 de lei. Legea nu pedepseşte nici folosirea spray-ului cu scopul de autoapărare. Însă legea prevede sancţiuni în cazul folosirii acestei arme pentru atac sau agresiune. Normele în vigoare prevăd pedepsirea acestui tip de faptă, care poate fi considerată contravenţie sau chiar infracţiune în cazul vătămării corporale, cu amendă sau închisoare. 

Trei excepţii

Spre deosebire de România, în Italia sunt admise de către Ministerul de Interne doar trei „minispray-uri” pentru apărare. Orice alt produs este considerat în afara legii, iar purtarea sau folosirea lui se pedepseşte penal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite