“Parlamentul italian a făcut tot ce putea pentru integrarea românilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor italiene, Gianfranco Fini consideră că politicienii italieni au făcut tot ce le stă în putinţă pentru integrarea românilor. Aceasta este una dintre concluziile întâlnirii preşedintei Camerei Deputaţilor României, Roberta Alma Anastase.

În cea de-a doua zi a vizitei de lucru la Roma, delegaţia de parlamentari români condusă de preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase s-a întâlnit cu Gianfranco Fini la sediul Camerei Deputaţilor italiene. Printre alte teme de dezbateri, a fost abordată şi situaţia comunităţii româneşti din Italia. Roberta Anastase a reamintit toleranţa zero din partea autorităţilor române pentru românii care încalcă legea. La rândul lui, Fini a invitat mass media şi poporul italian să nu condamne o întreagă comunitatea pentru responsabilităţile individuale ale infractorilor.

“Nu cred că parlamentul italian trebuie trebuie să facă ceva mai mult decât ceea ce a făcut până acum. Aţi putea să luaţi modelul Italiei care şi-a modificat Constituţia pentru a permite italienilor din străinătate să aibă reprezentanţi în parlament”, a declarat Fini.

În timpul celor 40 de minute cât au durat discuţiile celor doi preşedinţi de Camere, a fost semnată declaraţia comună de reiterare a Protoculului de collaborare parlamentară semnat la 3 noiembrie 1998. Acesta prevede politici comune de interschimb parlamentar şi dezvoltarea raporturilor bilaterale între cele două ţări. Temele atinse au privit strategiile economice româno-italiene, dar şi subiecte de interes european cum ar fi securitatea graniţelor Uniunii Europene şi proiectele resurselor energetice comune după formatul “Nabucco”.

La finalul conferinţei de presă, Roberta Anastase s-a adresat audience în limba italiană, în ciuda faptului că este o limbă pe care nu a studiat-o, dar “a vrut să demonstreze că legăturile noastre (n.r româno-italiene) nu au nevoie de mediatori, aşa cum limbile noastre nu au nevoie de translatori”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite