Ordonanţa "Mailat" îşi dovedeşte ineficienţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concepută iniţial să golească Italia de infractorii români, ordonanţa "Mailat" nu a rezolvat problema din peninsulă. Expulzaţii se întorc în Italia foarte repede, unii chiar cu mare

Concepută iniţial să golească Italia de infractorii români, ordonanţa "Mailat" nu a rezolvat problema din peninsulă. Expulzaţii se întorc în Italia foarte repede, unii chiar cu mare tam-tam.

Printre primii expulzaţi s-a aflat Mircea Cucu (31 de ani), care a stabilit şi recordul între expulzare şi o nouă arestare, 20 de zile şi 13 ore. Cucu a recunoscut în faţa poliţiştilor din Genova că se întorsese în Italia cu cel puţin o săptămână înainte de a fi arestat din nou.

Ştefan Chirilă (46 de ani), din Motru, a revenit în Italia imediat ce a aflat că ordonanţa a fost retrasă din parlament. Pentru presă, el a declarat, glumeţ: "Pe 22 decembrie, m-am urcat într-un microbuz pentru Italia, eu, şoferul şi şapte femei care nu au tăcut tot drumul. Sunt o victimă, am fost expulzat pentru alţii."

Cel mai recent caz este cel al unei prostituate românce, care a făcut recurs la hotărârea de expulzare, iar judecătorii, ţinând cont de prevederile ordonanţei, i-au dat dreptate. Citând din lege, judecătorii au decis: "Acuzata nu se face vinovată de o activitate care să reprezinte un pericol major, nici pentru ea, nici pentru alţii."

Istoria decretului buclucaş

Imediat după agresiunea de care a fost acuzat Gheorghe Mailat, guvernul italian aprobă o ordonanţă care permite expulzarea cetăţenilor UE.

Pentru a avea caracter permanent, aceasta trebuia aprobată de parlament; luată în discuţie în Senat, suferă o serie de amendamente neconstituţionale.

Guvernul retrage ordonanţa din parlament şi o propune în altă formă. Legea devine mai severă pentru actele de terorism.

Şi în acest caz, pentru a avea o validitate mai lungă de trei luni, ordonanţa are nevoie de avizul parlamentului, aşteptat pentru luna februarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite