Oraşul mulţumit că are români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viterbo, o localitatea din centrul Italiei, a devenit un exemplu al bunei convieţuiri între italieni şi conaţionalii noştri. Edilul din Viterbo a primit recent din partea Guvernului României o diplomă de recunoştinţă pentru eforturile depuse în vederea integrării românilor.

Chiar dacă imaginea conaţionalilor noştri în Italia a avut destul de suferit în ultimii ani, primarul oraşului Viterbo este convins că a găsit soluţia integrării românilor. În opinia sa, familia şi atenţia sporită la necesităţile nou-veniţilor facilitează convieţuirea paşnică.

Românii rezidenţi în orăşelele mici au un profil diferit de cel al cărora aleg să locuiască în marile oraşe. De la obţinerea rezidenţei într-un timp mai scurt, până la preţurile chiriilor, oraşele mai mici prezintă numeroase avantaje pentru români.

Un exemplu este chiar Viterbo, localitate aflată la 60 de km de Roma, care găzduieşte o comunitate de 3.000 de români.
Cu aspectul unei staţiuni de munte, Viterbo nu are mai mult de 100.000 de locuitori.

„Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Viterbo şi mulţi dintre ei şi-au cumpărat case. Asta ne bucură, pentru că stabilitatea facilitează convieţuirea paşnică”, spune primarul Giulio Marini.

Încurajaţi să îşi aducă şi familiile

Tot el ne-a explicat care este profilul românilor care cer rezidenţa la Viterbo. Faptul că preţul unei case este echivalent cu cel al unei camere într-un oraş mare îi ajută pe români să îşi aducă familia aproape.

 „Acest lucru le creşte simţul răspunderii şi fiecare devine mai deschis faţă de comunitatea unde încearcă să se integreze”, a continuat Marini. Iniţial, locuitorii oraşului au fost reticenţi la valul imigraţiei care i-a luat prin surprindere la începutul anului 2000.

Cu timpul, au învăţat să accepte starea de fapt. Fiecare dintre ei avea nevoie de un ajutor în casă pentru bătrâni sau copii, iar românii au fost preferaţi. Atmosfera de comunitate restrânsă creează o selecţie naturală a celor care reuşesc să se adapteze noilor obiceiuri.

Cu toate astea, românii din Viterbo şi-au păstrat ritualurile religioase şi nu se sfiesc să îşi cumpere maşini din România pe care să le folosească la Viterbo. Nou-veniţii învaţă să socializeze cu italienii la Viterbo făcând cumpărături în acelaşi loc, întâlnind aceleaşi persoane.

În mod spontan, românii sunt implicaţi în sărbătorile oraşului şi în acţiunile de menţinere a curăţeniei. În luna noiembrie, oraşul Viterbo a găzduit un festival de teatru internaţional, unde a fost invitat şi Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea.

„În proiectele noastre ţinem cont de necesităţile fiecăruia şi am dat libertatea birourilor de la Primărie să contacteze autorităţile române din Italia atunci când este nevoie”, ne-a spus primarul oraşului. Giulio Marini crede că „imigraţia nu este întâmplătoare şi mai târziu italienii o să îi descopere latura umană”.

Au biserică românească

În oraşul Viterbo trăieşte una dintre cele mai numeroase comunităţi româneşti din centrul Italiei. Conaţionalii noştri preferă acest oraş pentru chiriile reduse, frumuseţea locurilor, dar şi pentru costul vieţii, la jumătate faţă de cel din marile oraşe ale Peninsulei. În oraşele mici se instaurează mai repede un dialog cu italienii, faţă de metropole.

Deşi foarte bine integraţi, conaţionalii noştri nu au renunţat la propriile obiceiuri şi frecventează biserica românească din oraş în fiecare duminică. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite