Oradea: 31 de italieni nu au fost admişi la medicină pe nedrept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

31 de studenţi italieni care au susţinut la examenul de admitere pentru Facultatea de Medicină din Cadrul Universităţii din Oradea vor sta un an „pe tuşă”. Examenul lor a fost anulat de către rectorul Cornel Antal, care spune că a fost vorba de o eroare din partea comisiei de examinare. Preşedintele Comisiei neagă orice acuzaţie.

Profesorii de la Facultatea de Medicină din Oradea interpretează legi “după ureche”.

Deşi nu au pregătire juridică, membrii comisiei au interpretat greşit metodologia privind examinarea studenţilor străini, conform celor spuse de rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal: „Am cerut un raport Comisiei de examinare, pentru a vedea ce s-a întâmplat. Au spus că au interpretat greşit metodologia. Aceasta prevede că minorităţile au posibilitatea de a susţine examenul în limba maternă. Italienii cetăţeni români au şi reprezentare în Parlament. Însă candidaţii la acest examen nu puteau fi consideraţi minoritari, pentru că nu au cetăţenie română. Urmează tragerea la răspundere a membrilor comisiei”.

Rectorul Universităţii a luat decizia de a anula examenul, “însă doar după ce am interpretat legea şi m-am confruntat cu cei de la Ministerul Educaţiei”.

Nu li se dă o a doua şansă

Iniţial, 58 de studenţi italieni s-au înscris la examenul de admitere. Ei au trebuit să suţină şi un examen de limba română: 22 dintre ei nu au trecut proba, iar cinci nu au promovat la probele de specialitate.

Cei 31 rămaşi au făcut o solicitare către Comisia de examinare, cerând să susţină examenul în limba maternă, iar membrii acesteia au fost de acord, după cum susţine rectorul Cornel Antal. Acum studenţii vor trebui să aştepte încă un an pentru a da examenul de admitere din nou: „Am făcut o solicitare către Ministerul Educaţiei pentru a aproba o altă sesiune de examinare pentru aceşti studenţi, tocmai pentru a le da încă o şansă. Mi s-a răspuns negativ.”, a declarat rectorul.

Preşedintele Comisiei de examinare neagă


Preşedinte al Comisiei de examinare şi decan al Facultăţii de Medicină, Adrian Marius Maghiar, nu îşi asumă nicio vină pentru situaţia creată: “Eu nu sunt vinovat şi nu pot spune că am interpretat greşit metodologia. Nimeni de la Medicină nu a spus aşa ceva. Eu încerc să mă apăr acum şi am vorbit deja cu două case de avocatură”

Cu toate acestea, Adrian Maghiar declară că situaţia a fost confuză pentru el, încă de la început: “Am intrat în sala de examinare şi studenţii italieni aveau dicţionare pe masă şi le-am spus că nu se poate să apeleze la surse de informaţie. Mi-au spus că vor să dea în limba italiană, dar nu ştiam dacă se poate. Ştiam totuşi că au reprezentare în Parlament, aşa că am considerat că sunt o minoritate. Nu ştiam că fac o aşa mare greşeală. Am sunat-o pe doamna prorector, mi-a spus să consult metodologia şi să îi las să dea în italiană dacă e cazul. Am dat un “search” pe Google, să văd dacă italienii sunt minoritate. Dacă românii pot da în limba lor maternă examenul, italienii, care sunt şi ei membri ai comunităţii europene, de ce să nu aibă acelaşi drept?”.

Italienii, boicotaţi la nivel înalt?


Ba mai mult,  Adrian Marius Maghiar crede că e vorba de o conspiraţie la nivel înalt: “Decanul Cornel Antal a luat decizia de anulare a examenului după o solicitare venită de la Ministerul Educaţiei. Nu vă pot spune de unde am această informaţie”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite