Opt familii de ţigani români au primit adăpost în Settimo Torinese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O casă de aproximativ 675 metri pătraţi pentru un proiect de social housing.

Proiectul “Il Dado” (Zarul) a fost inaugurat la Torino și reprezintă o casă care va găzdui în următorii doi ani opt familii de romi. Ei au colaborat cu asociaţia ”Terra del Fuoco” la renovarea clădirii, după ce barăcile din Mappano (lângă Torino) unde locuiau luaseră foc, în 2006.

Proiectul aparţine ONG-ului Terra del Fuoco şi a fost realizat cu ajutorul altor asociaţii non-profit şi a Crucii Roşii Italiene. Este vorba despre o clădire de aproximativ 675 metri pătraţi care va găzdui, timp de doi ani, opt familii de romi.
“Obiectivul principal al acestui proiect – au explicat organizatorii cu ocazia inaugurării noii case – este integrarea romilor într-un context social normal”. Familiile sunt din satul Forotic, de lângă Reşiţa, şi au locuit într-o tabără de nomazi ilegală de lângă Torino până în 2006, când toate barăcile au fost distruse de un incendiu. Încă de pe atunci, asociaţia ”Terra del Fuoco”, ajuta aceste familii care locuiau în condiţii extrem de precare.

Noii locatari au contribuit la renovarea clădirii

Chiar dacă în unele cazuri sunt nevoiţi să doarmă şi căte şapte persoane într-o cameră, noii locatari sunt foarte mulţumiţi: “Înainte – povestește Drăgan Păscuţa – trăiam printre şobolani şi fără baie. Acum nu ştim cum să le mulţumim celor de la Terra del Fuoco. Ne-au ajutat foarte mult”.
Toţi au contribuit la renovarea clădirii, bărbaţii la partea de construcție, iar femeile la curăţenie şi la facut mâncare. Lucrările au început acum doi ani. “Am aşteptat atât de mult până la inaugurare – a declarat Oliviero Alotto, vicepreşedintele asociaţiei Terra del Fuoco – pentru că nu aveam fondurile necesare”.
Clădirea nu este locuinţa permanentă a celor care o ocupă în momentul de faţă, ci doar un ajutor temporar, până ce locatarii îşi caută de muncă şi o casă proprie. Unii, ca Păscuţa, au lucrat deja ca femei de serviciu datorită unor proiecte de scurtă durată oferite de Primăria din Torino, alţii sunt mediatori culturali în diferite tabere de romi, datorită unui curs organizat Universitatea Străzii a asociaţiei Gruppo Abele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite