O parte dintre români se întorc în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi români preferă să părăsească Italia, din cauza crizei economice care se prelungeşte, şi să se întoarcă acasă. În fiecare duminică, la Roma, în gara Anagnina, pot fi întâlniţi conaţionali care se pregătesc de plecarea cu autocarul spre ţara natală.

Ziarul „Il Messaggero" relatează povestea unor români care au decis să revină în locurile natale. Cu experienţa dobândită în Italia, mulţi compatrioţi consideră că pot reîncepe ceva trainic şi în ţara lor.

Reversul medaliei îl reprezintă românii care vin sau se întorc definitiv în Italia. Există cazuri în care, influenţaţi de criza economică, conaţionalii au decis să revină în România, iar în cel mult câteva luni îşi schimbă planurile şi aleg ca ţară de rezidenţă Italia, hotărâţi să nu o mai părăsească niciodată. Astfel, numărul celor care pleacă spre România este relativ egal cu al celor care vin în Italia.

Mihaela Toader (38 de ani), după şapte ani de muncă în Italia, unde a îngrijit o bătrână din Roma, preferă să se întoarcă acasă la Focşani, la fiica sa.

„Nu pot să mai stau singură aici în speranţa că lucrurile se vor schimba din punct de vedere economic şi în
România ", mărturiseşte ea. Împreună cu ea, în gara din Roma, sunt şi alţi români care au decis să urmeze drumul întoarcerii către ţara natală.

Ei au luat această decizie, influenţaţi de actuala criză economică şi de scăderea nivelului de trai. „În urmă cu 15 ani, când am sosit aici, salariile pe care le luam de la italieni erau de patru ori mai mari decât cele din România, lucru de care nu se mai poate vorbi în contextul actual", spune un alt român.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite