Nunta în Italia, mai ieftină ca în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că restaurantele închid mai devreme, „Periniţa” se dansează la ora 2.30. Tinerii români care locuiesc în Italia şi vor să-şi unească destinele îşi fac nunta acolo. Stresul şi costurile sunt mai mici decât în România.

O mare parte dintre tinerii români care locuiesc în Italia aleg să facă nunta în această ţară. Cuplurile care intenţionează să se căsătorească se împart în două categorii.

Primii sunt cei care au mulţi prieteni în România şi „sacrifică” luna august organizării evenimentului în ţară. Cea de-a doua categorie, mult mai numeroasă, îi include pe cei care aleg să se căsătorească pe meleaguri italiene.

„Noi am făcut cununia civilă în România acum nouă ani. Acum am decis să facem şi cununia religioasă, şi cum toţi prietenii şi rudele noastre sunt aici, am făcut petrecerea la un restaurant lângă Torino. Numai soacra am adus-o din România”, spune Lenuţa Roman, 30 de ani.

Timp de aşteptare mai mare

Potrivit Biroului de statistică al primăriei din Torino, în anul 2007 au fost celebrate 46 de cununii civile în care cei doi soţi au fost români. Un număr de 38 de italieni au spus „Da” în faţa unei neveste românce.

S-a înregistrat o scădere a numărului de căsătorii, pentru că în 2006 cununiile civile român-româncă au fost 106, iar italian-româncă au fost 115.

Căsătoria în Italia prevede o cheltuială suplimentară pentru „permisul de căsătorie”, care se obţine la consulatul român. Acesta are un cost de 215 euro de persoană. Pentru a obţine actele de căsătorie din România este, de cele mai multe ori, mai complicat.

„Noi am ales să facem rost de permisele pentru cununia civilă din România. Nu am vrut să lipsim de la serviciu pentru a face coadă la consulat, dar până la urmă cheltuiala a fost mai mare. Am făcut procuri, traduceri, apostilări şi multe alte cereri, pentru care am cheltuit în jur de 600-700 de euro”, povesteşte Ana-Maria Rotaru, 29 de ani, din Făgăraş.

Există o deosebireă între programarea căsătoriei care se face la primărie în România, faţă de cea care se face în Italia. În cazul acesteia din urmă, este nevoie de o programare chiar şi cu şase luni înainte. La Torino, cununia civilă se poate face în zilele de luni, joi sau sâmbătă.

Restaurante româneşti

Multe restaurante s-au specializat în nunţi româneşti. Au angajat bucătar român care să gătească meniu românesc şi ospătari cu aceleaşi origini. Astfel, anumite restaurante sunt cunoscute ca exclusiv „localuri unde sa fac nunţi româneşti”.

Meniul poate fi ales între cel italian şi cel românesc, dar majoritatea îl preferă pe cel românesc. Cel italian are foarte multe aperitive şi feluri de mâncare, specializat în fructele de mare, pe când din cel românesc nu lipsesc sarmalele şi mezelurile. Acesta porneşte de la 35 de euro, cel mai ieftin, şi poate ajunge şi la 65 de euro de persoană.
 
Rezervarea restaurantului este inclusă în preţul meniului. „Cei de la restaurant se ocupă de tot: aranjamentul sălii sau al florilor. Noi am plătit 42 de euro de persoană, pentru că am avut 160 de invitaţi. Preţul scade cu atât cu cât sunt mai mulţi invitaţi”, spune Ana Maria, care s-a căsătorit anul acesta cu Pascal.
 
Fotograful costă între 400 şi 1.000 de euro şi de obicei este român. Formaţia de muzicanţi costă şi ea între 1.000 şi 1.500 de euro, compusă tot din români. Programul este scurt. Sunt multe restaurante care închid de la ora 3.00 noaptea. Italienii nu obişnuiesc să danseze până în zori, aşa cum fac românii.

Rochia de mireasă, preţ mai bun

Ana Maria şi-a ales rochia pe internet. „Aceeaşi rochie pe care eu am cumpărat-o de aici şi m-a costat 1.600 de euro, pe un site românesc costa cu 270 de euro mai mult”. În privinţa obiceiurilor, multe dintre ele nu reuşesc să fie ţinute.

„Am renunţat la hora din faţa casei când se pleacă la biserică sau la îmbrăcatul miresei cu muzică. Sunt unele obiceiuri pe care aici, în Italia, nu poţi să le mai ţii. Mai ales că italienii ne-ar fi privit strâmb dacă am fi dansat o horă în stradă”, spune Lenuţa.

Italienii sunt foarte curioşi să vadă o nuntă românească 100%. „Mulţi dintre invitaţii noştri sunt italieni. Au venit mai mult din curiozitate. Nunţile lor sunt foarte sobre şi plictisitoare. În schimb, noi dansăm foarte mult, iar nunta la noi e mai veselă”, spune Lenuţa.

Cheltuieli cu programare

Restaurant: preţul unui meniu variază de la 35 la 65 euro de persoană.
Consulat: adeverinţa pentru căsătorie costă 215 euro de persoană.
Primărie: programarea se face şi cu şase luni înainte.
Fotograf: între 400 şi 1.000 de euro.
Muzica: între 1.000 şi 1.500 de euro.
Rochia miresei: de la 500 de euro în sus, la care se adaugă pantofii şi accesoriile.

image

Am făcut petrecerea la un restaurant, lângă Torino. Numai soacra am adus-o din România

image


Lenuţa Roman, barman în Torino

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite