Murături ca la mama acasă la Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Murături ca la mama acasă la Torino
Murături ca la mama acasă la Torino

Tatiana Vaman oferă românilor din Peninsulă ceea ce le lipseşte cel mai mult de acasă: zarzavatul şi murăturile tradiţionale. Românca, proprietara unei societăţi agricole din Crescentino, lângă Torino, cultivă produsele cele mai căutate de conaţionalii dornici de mâncare românească.

CITEŞTE ŞI:


Mărar, rădăcină de ţelină, gogonele şi murături ca la mama acasă sunt câteva dintre alimentele după care tânjesc românii emigraţi în Italia. Cu toate că majoritatea conaţionalilor continuă să gătească româneşte, nu întotdeauna găsesc ingredientele necesare pentru a da mâncărurilor gustul original.

Tatiana Vaman (50 de ani), din Bacău, a găsit soluţia la această problemă: în urmă cu trei ani, a înfiinţat o societate agricolă la Crescentino, lângă Torino, unde cultivă legume şi zarzavat tipic românesc. Ea vinde alimentele alături de micii producători italieni, în una dintre cele mai cunoscute pieţe din Europa: Porta Palazzo din Torino.

Clienţii Tatianei pot cumpăra produse care nu se găsesc pe piaţa italiană, dar care se folosesc foarte des în mâncărurile româneşti: rădăcină de pătrunjel sau ţelină, păstârnac, gogoşari, castraveţi pentru murat, mărar, lobodă sau varză cu frunze subţiri, din care se pot face sarmalele, după cum explică românca.

Seminţe din România şi îngrăşământ natural

„Toate seminţele le cumpăr din România, probabil şi din motivul acesta legumele mele au gustul de acasă”, spune Tatiana. Pe lângă produsele proaspete, femeia vinde şi murături făcute de ea. Elena Stanciu (46 de ani), una dintre cliente, spune: „În piaţă la Torino găseşti multe produse româneşti, inclusiv borcane cu murături, dar nu se compară cu ce e făcut în casă”.

Într-un an, Tatiana primeşte comenzi pentru aproape două tone de murături: gogoşarii, varza şi castraveţii sunt printre cele mai căutate, dar nici pepenele verde pentru murat nu este ignorat, mai ales de moldoveni.

Nu lipsesc din oferta femeii nici produse folosite în bucătăria mediteraneană, ca broccoli, conopidă sau fenicul. Printre clienţii săi se numără şi mulţi italieni. Francesco Marchese (47 de ani) este unul dintre aceştia, care explică de ce preferă să cumpere de la Tatiana: „Se simte gustul adevărat al legumelor crescute fără chimicale”.

Într-adevăr, unul dintre secretele româncei este îngrăşământul natural, o raritate chiar şi pentru micii cultivatori din Occident. „Am vecini care au grajd şi, în schimbul îngrăşământului primit de la ei, le dăruiesc legume şi zarzavat”, spune românca.

Are două hectare de teren agricol

Tatiana Vaman a ajuns în Italia în 2001 şi, timp de cinci ani, a lucrat pentru familii de italieni, având grijă de bătrâni. „Locuiam şi mâncam împreună cu ei şi reuşeam să economisesc tot ce câştigam”, îşi aminteşte Tatiana. Cu banii puşi de-o parte, aproximativ 30.000 de euro, ea a reuşit să obţină un credit de 200.000 de euro cu care şi-a cumpărat o casă şi două hectare de pământ.

„Lucram 16 ore pe zi şi am învăţat toate secretele agriculturii”, spune femeia. Ea a dobândit experienţă în agricultură de pe vremea când trăia în România. Când fabrica Proletarul, unde lucra, a dat faliment, s-a apucat de grădinărit pe malul Siretului. „Apoi, când am reluat aceeaşi muncă în Italia, le-am furat meseria celor de aici”, glumeşte femeia.

Automatizare în agricultură

Cu timpul, românca şi-a cumpărat tractor, maşină de însămânţat, plug, a instalat sistem de irigaţie automat şi a închiriat alte două hectare de teren în afară de cele cumpărate. „Dacă ştii să-ţi faci munca, afacerile merg bine”, asigură ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite