Muncitorii ilegali, “vânaţi” de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a solicitat joi statelor membre care au impus restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii noilor state membre, printre care şi România, să-şi deschidă piaţa forţei de

Parlamentul European a solicitat joi statelor membre care au impus restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii noilor state membre, printre care şi România, să-şi deschidă piaţa forţei de muncă, anunţă NewsIn.

Aceste restricţii contravin principiilor fundamentale ale Uniunii şi, potrivit Parlamentului European, determină recurgerea într-o mai mare măsură la munca ilegală.

Munca la “negru” – 20% din PIB-ul Italiei

Munca ilegală a devenit o problemă stringentă pentru statele membre ale UE. Din acest motiv, deputaţii europeni au propus combaterea muncii ilegale în statele membre prin:

-    inspecţii mai stricte
-    îmbunătăţirea stimulentelor pentru angajarea legală
-    recunoaşterea automată a calificărilor în UE
-    crearea unor canale de migraţie legală

Una dintre cele mai afectate ţări de fenomenul muncii ilegale este Italia. Eurodeputatul Pier Antonio Panzeri a redactat un raport în care precizează că circa 20% din PIB-ul Italiei este realizat prin muncă nedeclarată, ceea ce afectează economia şi nu oferă protecţie lucrătorilor ilegali. 

Cei mai mulţi muncitori la “negru” activează în domeniul construcţiilor, agriculturii, serviciilor hoteliere, de menaj şi de alimentaţie publică.

Proiect pilot pentru combaterea muncii ilegale

Pentru a reduce fenomenul muncii ilegale, europarlamentarii cer Comisiei Europene să elaboreze un instrument-pilot pentru statele membre.

Acest program trebuie să:

-    simplifice cerinţele administrative impuse angajatorilor
-    să implementeze o fiscalitate atractivă pentru aceştia
-    să ofere scutire de taxe pentru cei care au câştiguri  inferioare unei sume limită, care urmează să fie stabilită de statul membru

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite