Muncitorii, controlaţi la alcoolemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe angajaţii români îi aşteaptă vremuri grele după testele de pe şantiere
Pe angajaţii români îi aşteaptă vremuri grele după testele de pe şantiere

Angajaţii riscă să fie suspendaţi trei luni dacă sunt prinşi sub influenţa băuturilor interzise. Lucrătorii de la firmele şi fabricile din provincia Trento, nordul Italiei, vor fi supuşi unor teste prin care să se depisteze dacă au consumat alcool sau droguri.

Verificările se vor face în timpul programului de lucru, începând de la 15 ianuarie, fără a fi anunţate anterior.  

Potrivit statisticilor, consumul de alcool şi droguri constituie una dintre cauzele principale de producere a accidentelor în timpul programului de lucru. Din cercetări reiese faptul că un accident din trei este cauzat de alcool. Potrivit specialiştilor de la Agenţia Teritorială de Servicii Sociale, consumul de droguri este cel mai răspândit în rândul celor care lucrează în birou sau pe şantiere.

Testarea angajaţilor se va face la societăţile în care oamenii lucrează în condiţii de risc sporit, în special cei care intră în contact cu gaze toxice sau explozibili, care conduc autovehicule rutiere de categoriile C, D, E sau taxi, persoanele implicate în circulaţia trenurilor sau a navelor, conducătorii auto din transportul public, controlorii de trafic aerian, macaragiii, moto-stivuitoriştii etc.

Angajatorul este obligat să comunice medicului competent câţi dependenţi de alcool sau cocaină are în firmă, raport în baza căruia specialistul stabileşte datele controalelor spontante.

Românii sunt preocupaţi de testul de alcool

Adrian Hascu (37 de ani) lucrează de trei ani ca muncitor pe unul dintre şantierele din vecinătatea Romei. El recunoaşte că nu ar fi încântat dacă şefii lui vor lua decizia de a-l verifica fără să-l anunţe.

„Sunt zile în care mai beau câte o bere sau două, mai ales când e foarte cald. Acum, iarna, mai ales în jurul Sărbătorilor, am mai tras şi câte un pahar de vin fiert, între noi românii", spune Adrian, care lucrează împreună cu alţi şase conaţionali. Românul este însă liniştit în privinţa testului antidrog. „Pe şantiere, în niciun caz nu trebuie să te droghezi", spune el.

„Băutul e un lucru foarte răspândit"

Patronii unor firme din construcţii au solicitat deja controale cu analize de sânge la muncitori,  însă „numai în momentul în care depistează că muncitorii beau pe şantier", a declarat Iulian Manta, sindicalist la Federaţia Naţională a Lucrătorilor din Construcţii şi Prelucrarea Lemnului (FENEAL).

„Nu e normal să se bea pe şantier, dar e un lucru foarte răspândit", mai spune Manta. În momentul în care muncitorului i se găseşte o alcoolemie mare, el poate fi suspendat chiar până la trei luni.

„Românii sunt nemulţumiţi. Ei nu beau de dimineaţa, dar se întâmplă ca duminica seara să bea până târziu. În acest caz, un test de alcoolemie făcut la mai puţin de 10 ore n-are cum să fie negativ", explică Iulian Manta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite