Muncitorii din construcţii vor câştiga mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul contract de muncă pe ramură priveşte mii de români care lucrează pe şantiere Fabrizio Franceschilli, secretarul centralei sindicale FENEAL-UIL, filiala Roma, a detaliat pentru

Noul contract de muncă pe ramură priveşte mii de români care lucrează pe şantiere

Fabrizio Franceschilli, secretarul centralei sindicale FENEAL-UIL, filiala Roma, a detaliat pentru "Adevărul" termenii noului contract.

Intrat în vigoare în data de 18 iunie 2008, noul contract naţional în domeniul construcţiilor aduce câteva schimbări importante în favoarea angajaţilor: creştere salarială, mai multă siguranţă la locul de muncă, dar şi obligativitatea formării profesionale a muncitorilor.

În paralel, prin noua lege a siguranţei în şantiere, s-au înăsprit amenzile aplicate patronilor care au angajaţi la negru. Aceştia pot plăti o amendă de până la 20.000 de euro, iar în cazul în care mai mult de 20% din angajaţi nu sunt în regulă, şantierul poate fi închis.

Ţin pasul cu inflaţia

Una dintre măsurile cele mai aşteptate de muncitori este cea a măririi salariului. Franceschilli a precizat: "Am solicitat o mărire de salariu care să compenseze inflaţia actuală. Cea mai mare creştere salarială o vor avea muncitorii specializaţi (n.r. - nivelul 3), este vorba despre aproximativ 104 euro".

La o medie 160 de ore muncite pe săptămână, aceştia pot ajunge la 1.300 euro net. "O altă problemă era cea a contractelor part-time, preferate de toţi angajatorii. Din acest moment, aceştia nu vor mai avea voie să angajeze mai mult de trei muncitori în regim part-time."

Secretarul FENEAL-UIL a precizat că orice nou angajat în construcţii va face mai întâi un curs intensiv de 16 ore, după care va începe munca efectiv.

Referitor la accidentele mortale din şantiere, Franceschilli a confirmat locul fruntaş ocupat de români şi a subliniat faptul că noul contract de muncă şi decretul de lege a siguranţei în şantiere vor duce la diminuarea acestor cifre.

În construcţii, românii sunt o forţă

"Românii reprezintă aproape 50% din angajaţii în construcţii la nivel naţional", informează secretarul FENEAL-UIL. "Ei sunt o forţă şi avem tot interesul să-i reprezentăm şi să-i apărăm. Consider că noile condiţii contractuale le oferă şansa unei vieţi mai bune."

În ce priveşte campania guvernului nostru de a atrage muncitorii români în ţară, reprezentantul sindical a afirmat: "Românii sunt liberi să aleagă, există avantaje şi dezavantaje dacă se întorc acasă. S-au schimbat multe în bine în România, dar salariul şi nivelul de trai sunt la fel de nesatisfăcătoare. Guvernul român nu-şi poate chema muncitorii în ţară oferindu-le salarii de 300-400 de euro!"

Nivelul de trai în România este încă nesatisfăcător. Muncitorii români din Italia nu vor pleca în ţară pentru salarii de 300 - 400 de euro!
Fabrizio Franceschilli,
lider sindical FENEAL-UIL

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite