Muncitori români, în grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt români şi patru italieni, muncitori în construcţii, au protestat în faţa complexului rezidenţial „Villa EUR” din Roma mai multe zile la rând. Ei sunt nemulţumiţi că nu şi-au

Opt români şi patru italieni, muncitori în construcţii, au protestat în faţa complexului rezidenţial „Villa EUR” din Roma mai multe zile la rând.

Ei sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe luna noiembrie, iar patronul firmei „Nuova Edilizia 2005”, pentru care lucreau, i-a anunţat pe 17 decembrie că firma se închide nemaiputând continua activitatea din cauza lipsei banilor.

Cei 12 muncitori începuseră o lucrare în luna februarie. Proiectul prevedea construirea unei clădiri publice cu birouri, pe un teren din cadrul primăriei Municipiului XII din Roma.

Şantierul este plasat exact în faţa Villei EUR, un complex rezidenţial format dintr-un hotel şi săli de conferinţă, situat în inima cartierului de afaceri al Romei.

„Nuova Edilizia 2005” a început lucrările cu o echipă de 13 muncitori, dintre care nouă erau români. Angajatorul le-a oferit contracte pe perioadă nedeterminată, dar la sfârşitul lunii iulie firma a abandonat lucrările, fiind declarată falimentară.

Proiectul a fost preluat de o altă societate de construcţii, „Astolfi Marino”, care la rândul ei a abandonat lucrările după numai patru luni.

Postolică Gheorghe, 33 de ani, din Piatra Neamţ se află în Italia din 2001, iar din iulie 2002 munceşte în construcţii cu acte în regulă. A lucrat la mai multe firme, iar anul acesta în luna februarie a încheiat un contract pe perioadă nedeterminată cu  „Nuova Edilizia 2005”, unde a fost angajat ca macaragiu.

“Au ieşit alte contracte, cu mai puţine ore. Nu ştim despre ce este vorba cu exactitate. Ne-au prezentat contractele cu o lună şi jumătate întârziere. Patronul zice că ar fi fost încheiate pe 4 noiembrie, dar nouă ni le-a prezentat acum o săptămână”, ne spune Gheorghe Postolică.

Noile contracte au fost semnate numai de angajator şi au fost încheiate pentru un 35 de ore pe săptămână, pentru a-i plăti pe muncitori mai puţin. Un contract obişnuit prevede minim de 40 de ore de muncă săptămânal.

Muncitorii protestează de joi, 18 decembrie, în faţa în faţa şantierului sperând ca în acest fel să atragă atenţia autorităţilor asupra situaţiei dificile în care se află.


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite