Mulţi români nu au asigurare medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

700.000 de conaţionali sunt nevoiţi să-şi plătească toate tratamentele.Românii care nu au un contract de muncă trăiesc cu speranţa că nu se vor îmbolnăvi sau nu vor suferi accidente care să necesite spitalizare.

Cardul European de Sănătate care, teoretic, ar trebui să acopere serviciile medicale de bază, este practic inutil, deoarece nu permite înscrierea la un medic generalist şi are o valabilitate limitată. Românii care muncesc la negru în Italia rămân pe teritoriul acestui stat mai mult de şase luni.

Soluţia la care apelează cei mai mulţi dintre conaţionalii noştri este serviciul de urgenţă, singurul obligat să asigure tratament imediat fără a ţine cont de asigurarea de sănătate, în cazul în care viaţa persoanei este pusă în pericol.

Taxă de bază pentru vizita medicală

Dacă însă starea pacientului nu reclamă îngrijiri de urgenţă, este percepută o taxă de bază pentru vizita medicală, fără a se face investigaţii medicale detaliate. În plus, pacienţii primesc recomandarea de a se prezenta la un medic generalist.

Automedicaţia rămâne soluţia cea mai la îndemână pentru românii care nu au o asigurare medicală, dar aceasta este soluţia cea mai nocivă, atât timp cât majoritatea medicamentelor italiene diferă de cele româneşti nu doar ca nume, ci şi ca dozare.

O alternativă mai puţin cunoscută şi disponibilă doar în anumite zone ale Italiei sunt centrele ISI (Informaţii pentru Sănătatea Imigranţilor). Mai există câteva fundaţii umanitare care acceptă să achite o parte din tratamentele necesare persoanelor cu evidente dificultăţi financiare, indiferent de naţionalitate.

Odată cu intrarea ţării noastre în UE, românii din Italia au pierdut privilegiul tratamentelor medicale gratuite, destinate extracomunitarilor fără asigurare medicală.

În prezent, există circa 700.000 de conaţionali care muncesc şi trăiesc pe teritoriul italian şi care nu au o asigurare medicală, ei bazându-se cel mai mult pe rezistenţa naturală la boli. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite