Ministerul de Externe acordă importanţă coeziunii diasporei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectivele Ministerului de Externe pentru anul 2008 fac referinţă, în general, la susţinerea educaţiei în limba română, eliminarea obligativităţii vizelor şi deschiderea totală a

Obiectivele Ministerului de Externe pentru anul 2008 fac referinţă, în general, la susţinerea educaţiei în limba română, eliminarea obligativităţii vizelor şi deschiderea totală a accesului pe piaţa muncii în majoritatea ţărilor europene.

Ceea ce este diferit şi nou în programa acestui an priveşte poziţia MAE faţă de gradul de coeziune al comunităţilor române din străinătate. Se doreşte în mod special "construirea unui parteneriat al autorităţilor române cu asociaţiile de români din străinătate, pentru găsirea de soluţii la problemele cu care se confruntă românii din afara graniţelor în ţările de reşedinţă".

Ca o confirmare a acestei poziţii, ultimii trei miniştri care au vizitat Italia au insistat explicit în cadrul întâlnirilor cu reprezentanţii comunităţii asupra dorinţei autorităţilor de la Bucureşti de a asista la o federalizare a asociaţiilor româneşti din Peninsulă. Totuşi, în ciuda eforturilor, uniunea este şi va fi dificilă atât timp cât caracteristica principală a comunităţii rămâne individualismul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite