Milieurile, vasele de lut şi ceasurile, la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi afacerea merge bine, Lenuţa Herban nu intenţionează să o extindă, ci doar să atragă cât mai mulţi clienţi italieni
Deşi afacerea merge bine, Lenuţa Herban nu intenţionează să o extindă, ci doar să atragă cât mai mulţi clienţi italieni

O româncă şi-a deschis un magazin cu obiecte de artizanat la Brescia, de unde italienii cumpără cadouri deosebite, lucrate manual. Lenuţa Herban, 55 de ani, originară din Deva (Hunedoara), a deschis la Brescia primul magazin din oraş cu suvenire româneşti. Italienii au fost cuceriţi de obiectele româneşti.

Afacerea cu „amintiri" din România a ajutat-o pe Lenuţa să treacă mai uşor peste dorul de casă. Astfel, primul motiv care a determinat-o să deschidă un magazin de artizanat tocmai în Italia a fost dorinţa de a se simţi mai aproape de pământul românesc.

Apoi, proiectul a prins contur pentru că femeia îşi dorea ca italienii „să vadă ceea ce sunt în stare să facă românii cu mâinile". Aşa că a deschis un magazin cu suvenire româneşti în oraşul italian Brescia. Obiectele româneşti, aduse în special din zona Ardealului, i-au cucerit imediat pe italieni care au devenit astfel clienţi fideli.

„Am vrut să aduc în Italia tradiţia, portul popular românesc, precum şi îndemânarea românilor, ca să vadă şi cei de aici ce anume sunt în stare să facă românii cu mâinile. Tot ce am adus în acest magazin este lucrat manual. Mi-am dorit ca tradiţia noastră etnografică să fie cunoscută în Italia, iar pentru cei de acasă am vrut să fie ca un răsunet a ceea ce creează ei", a declarat Lenuţa Herban.

Magazinul a fost înfiinţat la sfârşitul lunii noiembrie 2009, iar de atunci şi până în prezent a atras suficienţi clienţi pentru a putea spune că este o afacere de succes. Femeia a povestit că, uneori, clienţii intră doar „ca să pipăie cu mâna lor" produsele.

Clienţii sunt în general italieni

„Magazinul a avut un succes destul de mare, mai ales că pentru italieni a fost ceva ieşit din comun. Mulţi au intrat din curiozitate şi doar ca să pipăie toate produsele din interior", a povestit emoţionată Lenuţa. Clienţii magazinului sunt în majoritate italieni, iar când se întâmplă ca un român să treacă pragul o face pentru a cumpăra cadouri prietenilor din Italia.

„Italienii rămân cu toţii impresionaţi când văd aceste obiecte. Nu-şi închipuie că o mână de om este în stare să facă aşa ceva. Sunt curioşi să afle istoria obiectelor şi nu numai că sunt curioşi, dar şi cumpără", explică românca. Cele mai vândute produse sunt cele legate de Dracula. Se cumpără în special căni cu Dracula, ceasuri de perete şi farfurii din ceramică.

Majoritatea obiectelor sunt aduse din Ardeal

Românca a precizat că majoritatea obiectelor din magazin au fost aduse din Ardeal. „Aici, în magazin am adus foarte multe produse din partea Transilvaniei, Cluj, Huedin şi o parte din Hunedoara. Toate sunt lucrate în aceste zone", a menţionat Lenuţa.

Colaborări cu muzee

Cu două săptămâni în urmă, femeia a iniţiat o colaborare cu muzeul Mazzucchelli din localitatea Mazzano, în incinta căruia i s-a oferit posibilitatea să expună produsele tradiţionale.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite