Milano: chemarea la București a consulului Tiberiu Dinu produce nervozitate în rândul asociațiilor românești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consulul General de la Milano este al doilea funcționar MAE rechemat din Italia într-un interval de câteva săptămâni.

Cinci semnatari ai unei scrisoari deschise adresată principalelor instituții ale statului și celor mai importanți reprezentanți mass-media din țara noastră protestează împotriva ”linșajului mediatic românesc la care este supus Consulul General al României la Milano”. Cei cinci sunt președintii a tot atâtea asociații românești din partea de nord a Italiei iar acțiunea lor vizează chemarea în țară consulului Tiberiu Dinu. Acesta va trebui să clarifice implicarea într-o accesare neprotocolară a unor informații confidențiale.

Scrisoarea deschisă prezintă în mod elogios activitatea consulului Dinu iar semnatarii își manifestă vehement indignarea afirmând că ”mult prea puțin informați vectori de media din România au decis cu veselie, rea voință și inconștiență, în stilul deja devenit școală de presă toxică să încerce să distrugă printr-un scandal de presă un om”. Lista de semnături este deschisă de Romulus Popescu, președintele Asociației Românilor din Italia.

În același timp, o altă grupare asociaționistă, tot din nordul Peninsulei, se declară mulțumită de evoluția situației aducând ca argument calitatea foarte slabă a serviciilor consulare. ”Chiar astăzi la o întâlnire cu mai mulți români la Padova am avut prilejul să aud în direct lamentări față de Consulatul de la Milano. Încercați, ca și muritori de rând să sunați la oricare număr de telefon, la oricare consulat românesc din Italia! Nu răspunde nimeni!” afirmă Alexandru Die, președintele Asociației Românii din Padova.

Astfel, în timp ce diverse asociații își exprimă bucuria sau nemulțumirea în legătură cu chemarea în țară a consulului Tiberiu Dinu, Direcția Comunicare a Ministerului Afacerilor Externe informează că Direcția Generală Afaceri Consulare a primit ieri de la DNA o înștiințare în legătură cu citarea ca martor a consulului Dinu. Acesta urmează să explice situația în fața forurilor superioare ale instituției menționate.

Iulia Buje, Consul General al României la Torino, a refuzat să comenteze situația actuală și nu a confirmat reluarea propriei activități, în aceeași funcție. Buje a fost la rândul ei subiectul unei chemări de urgență în țară, de unde s-a întors săptămâna trecută, momentan aflându-se în concediu de odihnă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite