Mii de români la Înviere în marile oraşe din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Madrid s-au adunat în piaţă 10.000 de conaţionali, iar la Torino, peste 6.000. Românii din Spania şi din Italia s-au strâns sâmbătă seară în pieţe şi biserici pentru a participa la Slujba Învierii Domnului, conform tradiţiei ortodoxe.

Aproximativ 10.000 de români s-au strâns sâmbătă, în Plaza Mayor din centrul capitalei Spaniei, pentru a asista şi în acest an la slujba organizată de Biserica Ortodoxă Română din Madrid ”Prea Sfânta Fecioară Maria”.

Vremea potrivnică nu i-a făcut să uite tradiţia şi, în ciuda ploii torenţiale, ei s-au adunat pentru a lua lumină.

Slujba a fost oficiată de preotul Teofil Moldovan, de la Biserica ”Prea Sfânta Fecioară Maria” şi de Preasfinţitul Părinte Timotei, episcopul român pentru Spania şi Portugalia.

La slujba de Înviere a participat şi consilierul pentru Imigraţie şi Cooperare din cadrul Comunităţii Madrid, Javier Fernandez Lasquetty, care s-a adresat românilor cu un “Cristos a înviat!”, spus în limba română.

Organizatorii au împărţit peste 7.500 de pacheţele cu pâine uscată sfinţită. La Castellon, preoţii Bisericii Ortodoxe Române “Sfântul Nicolae” au amenajat un altar în Piaţa “Recinto de Ferias”, unde au venit să ia lumină peste 4.000 de români.

La Zaragoza, slujba a adunat în Parcul “Torre Ramona” aproximativ 3.000 de compatrioţi. Preotul Aurel Nae a ţinut slujba atât în limba română, cât şi în spaniolă.

Jocuri de lumini pe monumentele de la Roma

În capitala Italiei, sărbătorirea Paştelui ortodox a coincis cu “Il Natale di Roma” (“Naşterea Romei”), sărbătoarea fondării oraşului.

Numeroasele monumente istorice ale Romei au fost iluminate cu jocuri de lumini şi mulţi italieni au rămas în stradă până după miezul nopţii. Peste 1.000 de credincioşi ortodocşi au ieşit cu lumânările în mâini de la Biserica “Natività di Nostro Signore Gesù Cristo”, amplificând emoţia momentului.

image

Români la slujbă în capitala Italiei  Foto: iulia MAXIMINIAN



La Milano, Biserica “Santa Maria della Vittoria” s-a dovedit neîncăpătoare, la fel ca şi piaţa din faţa acesteia. Prezenţa masivă a românilor la slujbă a îngreunat mult circulaţia în zonă.

Peste 1.000 de români au aşteptat ora 23.00 (ora Italiei) pentru a lua lumină de la biserica Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt“.

La Torino, în pofida ploii, peste 6.000 de români au asistat la slujba din Parcul Cavour, aflat în spatele bisericii Parohiei „Sfânta Cruce”, care găzduieşte anual slujba de Paşte. Traficul rutier în zonă a fost închis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite