“Migraţia forţei de muncă a însemnat absenteism crescut la alegeri în ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia (APD), Cristian Pîrvulescu, a arătat joi, într-o conferinţă de presă, că una dintre cauzele importante pentru care numărul de alegători prezenţi la

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia (APD), Cristian Pîrvulescu, a arătat joi, într-o conferinţă de presă, că una dintre cauzele importante pentru care numărul de alegători prezenţi la urne duminică a fost scăzut este migraţia forţei de muncă.

Pe lângă acest motiv, Pîrvulescu a enumerat şi altele, precum restrângerea posibilităţilor de a vota doar la localitatea de domiciliu, separarea alegerilor prezindenţiale de cele parlamentare şi faptul că la actualele alegeri campania electorală a fost centrată pe problemele locale şi mai puţin pe cele naţionale.

APD a avut solu’ii de vot la distanţă

Preşedintele Pro Democraţia mai spus că Asociaţia a propus soluţii pentru evitarea acestor neajunsuri, dar că ele nu au fost agreate, ca de exemplu introducerea votului prin corespondenţă, propunere care a fost respinsă la momentul discuţiilor cu partidele, pe motiv că Poşta Română nu este atât de sigură.

 Pîrvulescu a precizat că Pro Democraţia a venit şi cu propunerile de a fi instituit votul electronic şi cel anticipat, pentru a da posibilitatea şi celor care, din diverse motive, nu pot merge la vot în ziua alegerilor, dar că aceste propuneri  nu au fost luate în serios de partide. Astfel de posibilităţi de vot i-ar fi putut ajuta şi pe românii din diasporă să fie reprezentanţi mai bine în Legislativ.

În conferinţa de joi, Pîrvulescu a făcut un bilanţ al modului în care s-a desfăşurat scrutinul, ţinând cont că APD s-a implicat activ în realizarea legii votului uninominal.

El a spus că în afară de participarea scăzută la vot a mai existat şi posibilitatea existenţei fraudei electorale - “cumpărarea de voturi” şi diverse forme de pomeni electorale. Totuşi, el a completat că toate acestea au fost semnalate de cetăţeni, dar APD nu poate proba aceste acuze.

La scrutinul organizat duminică s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă la vot la alegerile parlamentare de după 1990, adică au votat numai 39,26% dintre români.

Prezenţa scăzută a fost şi în diasporă, deşi cetăţenii români din afara ţării şi-au putut alege pentru prima dată parlamentari care să îi reprezinte direct.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Afacerilor Externe, până la închiderea ultimelor urne de vot pentru diasporă, în Statele Unite, luni, la ora 7.00 - ora României - au votat 24.000 de concetăţeni ai noştri.

Numărul lor a scăzut semnificativ faţă de alegerile parlamentare din 2004, când la urne s-au prezentat 39.000 de români de pe tot globul, deşi faţă de acea dată numărul secţiilor de votare a crescut considerabil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite