Menajerele, în legalitate până la 30 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Menajerele, în legalitate până la 30 septembrie
Menajerele, în legalitate până la 30 septembrie

Familiile italiene pot întocmi, până la 30 septembrie, cererea de intrare în legalitate a îngrijitoarelor sau a menajerelor care au lucrat până acum la negru.

 Această soluţie a fost adoptată în regim de urgenţă de guvernul italian pentru a evita ca aproximativ 300.000 de străini să fie expulzaţi sau arestaţi pentru infracţiunea de clandestinitate introdusă de Legea Siguranţei Naţionale.

Multe îngrijitoare sunt românce

Majoritatea îngrijitoarelor şi a menajerelor care lucrează ilegal în Italia sunt românce, dar pentru acestea nu este obligatorie legalizarea raportului de muncă prevăzută de noua Lege a Siguranţei Naţionale.

Sindicatele subliniază efectele negative ale „maxi-legalizării” impuse cetăţenilor extracomunitari şi inutilitatea prevederilor legale pentru imigranţii din ţările Uniunii Europene, cum sunt românii.

Mohammed Kivar, din centrala sindicală CISL, explică: „Chiar dacă legea prevede ca plata sumei de 500 de euro să fie făcută de angajatori, aceştia nu o fac aproape niciodată. Tot străinii scot banii din buzunar pentru a nu mai lucra la negru”. Tot el explică faptul că mulţi plătesc în speranţa că vor obţine permisul de şedere, dar plata nu asigură automat intrarea în legalitate.

Avantajul ar fi că, în timp ce aşteaptă răspunsul autorităţilor, aceste persoane nu pot fi expulzate. În acest fel, mulţi cetăţeni extracomunitari îşi cumpără liniştea timp de un an, perioada estimată pentru obţinerea unui răspuns.

„Mulţi fac cerere, chiar dacă ştiu că nu îndeplinesc toate condiţiile. Legea aceasta îi împinge pe străini să înşele statul. Fiind vorba de un privilegiu acordat unei anumite categorii de muncitori, şi nu pentru toţi străinii care lucrează la negru, mulţi zidari sau muncitori vor încerca să fie angajaţi ca îngrijitori”, spune Lamine Saw de la CGIL, o altă mare centrală sindicală. Saw susţine că  situaţia este mai puţin tragică pentru comunitari, deoarece aceştia nu riscă expulzarea dacă lucrează fără documente.

„Cu toate acestea, excluderea românilor din această manevră nu are niciun rost dacă scopul este într-adevăr să eliminăm munca la negru”, conchide sindicalistul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite