Menajerele românce, pasibile de expulzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă va trece prin Parlament, "decretului siguranţei publice" propus de guvernul italian, va face victime şi printre româncele oneste din Peninsulă. Cea mai mare parte

Dacă va trece prin Parlament, "decretului siguranţei publice" propus de guvernul italian, va face victime şi printre româncele oneste din Peninsulă. Cea mai mare parte dintre îngrijitoarele şi menajerele din Italia lucrează la negru, indiferent de naţionalitate. Taxele reprezintă în medie 20% la sută din salariul net, cheltuială pe care, dacă pot, italienii o evită. Cum controalele în acest sector sunt foarte greu de făcut, sunt puţini patronii care declară autorităţilor raportul de muncă.

Menajerele dau bătăi de cap miniştrilor

Problema menajerelor a stârnit contradicţii în rândul miniştrilor italieni. Mara Carfagna, ministrul Şanselor Egale a fost prima care a semnalat gravitatea situaţiei. "Să nu uităm că sunt foarte multe persoane care au grijă de copiii şi bătrânii noştri iar fără ele, Italia se va confrunta cu o criză socială remarcabilă. De aceea este nevoie de o concesie legislativă care să permită prezenţa lor în Italia cu acte în regulă", a declarat ministrul Carfagna. Până şi ministrul de Interne, Roberto Maroni, a afirmat că un clandestin infractor nu poate fi tratat în acelaşi mod în care este tratat cel care nu are un contract de muncă. Guvernul italian nu a stabilit încă prin ce mijloace va face diferenţierea.

Capcana impozitelor încurajează munca la negru

"Lucrez de doi ani la o familie de italieni şi în fiecare zi îi rog să îmi facă un contract de muncă, pentru că mi-e frică să mai ies la cumpărături. Cu toate că m-am oferit eu să plătesc impozitele la stat, ei nu vor să mă treacă în legalitate, mai ales pentru că procedura li se pare complicată, nu ştiu unde să se adreseze", ne-a spus Firica Morar (48 ani), din Caransebeş.

Dacă persoana în cauză nu face direct reclamaţie, sindicatele muncitorilor nu pot interveni şi nici nu pot monitoriza toate cazurile de acest tip. "Cu toate că se vorbea de concesii legislative, până în momentul de faţă noi nu avem nimic concret, nicio lege care ar putea facilita intrarea în legalitate a menajerelor", ne-a spus Paulina Dorobăţ, sindicalista UIL (Unione Italiana Lavoratori), filiala Roma.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite