Mediatorii culturali români, la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din Italia nu sunt doar muncitorii în construcţii şi îngrijitoarele despre care vorbesc statisticile. La mare căutare sunt acum şi românii cu o diplomă universitară obşinută în

Românii din Italia nu sunt doar muncitorii în construcţii şi îngrijitoarele despre care vorbesc statisticile. La mare căutare sunt acum şi românii cu o diplomă universitară obşinută în ţară, solicitaţi să devină mediatori interculturali. În 29 aprilie, s-a constituit primul sindicat al mediatorilor culturali, de fapt primul pas spre o recunoaştere legislativă a unei profesii proaspăt înfiinţate. Înregistrat la UGL (Uniunea Generală a Sindicatelor) şi recunoscut de către Consiliul Regional Lazio, sindicatul mediatorilor interculturali va milita pentru drepturile acestei categorii de angajaţi.

Mediatorii interculturali colaborează cu spitalele, chesturile, şcolile şi centrele de refugiaţi, fiind indispensabili la facilitarea integrării sociale a emigranţilor care nu sunt familiarizaţi cu legile Italiei.
Profesia de mediator intercultural se adresează exclusiv străinilor rezidenţi în Italia şi se bazează pe bagajul cultural asimilat în ţara de origine, la care se adaugă experienţa lor din Italia.

"Mediatorii interculturali sunt mult mai mult decât nişte traducători. Ei au rolul de a constitui o punte între cele două culturi şi deseori ajută la aplanarea conflictelor acolo unde comunicarea este deficitară", ne-a spus Priscilla Solis, instructor la Centrul de Informare şi Educare pentru Dezvoltare din Roma.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite