Marfă de sezon: colinde şi petarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea artificiilor este o afacere profitabilă, însă numărul românilor care obţin autorizaţia de comercializare este mic. Unii comercianţi români din Peninsulă se adaptează repede la cerinţele conaţionalilor din perioada Sărbătorilor. Ei vând de la alimente pentru Crăciun până la pocnitori şi CD-uri.

Iulian Lefter (52 de ani), din Bacău, vinde CD-uri româneşti în piaţa din Porta Palazzo, din Torino, de cinci ani. În fiecare an, în perioada de iarnă scoate la vânzare colinde şi artificii: „Românilor le place să petreacă noaptea dintre ani cu artificii, astfel că le cumpără în cantităţi mari", spune Iulian. Cea mai bună perioadă de vânzare a artificiilor este după 24 decembrie, când românii intră în concediu şi au timp să se pregătească pentru zilele de sărbătoare.

Deşi toate produsele pe care le are la vânzare sunt „declasificate" şi nu este nevoie de un permis special pentru a le comercializa, românul spune că are permis de port-armă. „Eu am vândut artificii şi în România şi am obţinut permisul acolo. Aici am făcut trei luni de cursuri şi l-am convertit în permis italian. Este nevoie să cunoşti fiecare categorie de artificii, ca să le poţi explica clienţilor cum să le aprindă în condiţii de siguranţă", explică românul.

El spune că nu a riscat niciodată să vândă artificii ilegale, deoarece „controalele sunt foarte stricte şi dese". Românul are pe tarabă de la pocnitori până la artificiile cele mai sofisticate. Produsele „cu vânzare liberă" sunt cele mai puţin periculoase, încadrate în categoriile de la unu la trei.

CD-urile merg bine iarna

Acestea pot fi vândute numai persoanelor care au o vârstă de peste 14 ani. În schimb, artificiile de categoria IV sau V sunt produse profesionale, care pot fi vândute numai în magazine autorizate de poliţie. Giuliano şi-a umplut taraba şi cu CD-uri conţinând colinde de Crăciun. Sunt cele care merg cel mai bine.

„Aceasta este perioada în care vând cel mai bine muzică. Mulţi dintre români merg de sărbători în România şi îşi cumpără CD-uri pentru drum. Când se întorc de acasă, vin deja încărcaţi cu discuri cumpărate din România şi în primele luni ale anului vânzările scad destul de mult", povesteşte Giuliano.

180 de euro cutia

Românii sunt mari amatori de artificii şi pocnitori şi încep să le cumpere încă din luna noiembrie. Preţul acestora începe de la 3 euro cutia de 100 de petarde mici şi poate ajunge până la 180 de euro, în cazul celor spectaculoase.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite