O româncă vorbeşte despre Mafia siciliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O româncă vorbeşte despre Mafia siciliană
O româncă vorbeşte despre Mafia siciliană

Aflată în sudul Italiei, Sicilia a primit atât numeroase laude, cât şi destule critici. Insula mediteraneană este recunoscută ca destinaţie de vacanţă, pentru litoralul şi peisajele sale unice, dar şi ca leagăn al Mafiei italiene.

De altfel, această organizaţie obscură are acelaşi efect asupra străinilor pe care îl are şi legenda lui Dracula din Transilvania: trezeşte interesul şi o mulţime de curiozităţi. Ba mai mult, ceea ce ridică Mafia deasupra poveştii lui Bram Stoker, ţine de faptul că prima e reală.

Iată cum arată Mafia prin ochii unei tinere românce în vârstă de 24 de ani, Alexandra A., care, până în prezent, a avut trei întâlniri cu viaţa şi obiceiurile din Sicilia.

Adevărul: Sicilia este cunoscută ca fiind o regiune în care influenţa Mafiei este mult mai puternică decât în restul Italiei. Cunoşti vreo întâmplare care să implice membrii Mafiei sau ţi s-a povestit despre aceştia?
Alexandra:
Mafia există într-adevar, dar nu e ceva palpabil. Nu o vezi pe stradă şi zici „Uite Mafia!”. Ceea ce eu am văzut şi resimţit a fost voinţa societăţii de a nu mai fi subjugată Mafiei, şi anume Antimafia! Există organizaţii, precum „Addiopizzo” (n.r. - „Adio Taxei de Protecţie”), care s-au înfiinţat pentru a-i ajuta pe cei ce nu vor să mai plătească taxele de protecţie, cum sunt nevoiţi să facă, spre exemplu, proprietarii de magazine. Există broşuri în care sunt trecute magazinele care nu plătesc taxe de protecţie, încurajând astfel aşa-zisul comerţ antimafie. Există şi „Asociaţia Cearşafurilor Albe” născută dintr-o pura întâmplare. La funeraliile preotului Giuseppe Puglisi, ucis de Mafie, o femeie a atârnat la geam un cearşaf alb pe care scria „Adesso basta!” (n.r. - „Acum gata!”) , o declaraţie de răzvrătire luată ca exemplu şi de alte familii.

Află părerea localnicilor despre Mafie pe adevărul.it.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite