"M-a concediat pentru că mi-am pierdut un ochi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Roma, o menajeră româncă este pe cale de a fi aruncată în stradă de patroana ei, pentru că a rămas fără un ochi Doi români din Drobeta-Turnu Severin, soţ şi soţie, au rămas

La Roma, o menajeră româncă este pe cale de a fi aruncată în stradă de patroana ei, pentru că a rămas fără un ochi

Doi români din Drobeta-Turnu Severin, soţ şi soţie, au rămas pe drumuri, fiind alungaţi fără milă din casa în care lucrau, pentru că femeii i-a fost extirpat un ochi. Ei au primit un preaviz de două săptămâni, în condiţiile în care românca trebuie să stea mai mult la pat.

Românii fuseseră angajaţi în urmă cu trei luni de Maria Gabriella Marcuzzi (68 ani), cu contract pe perioadă nedeterminată. Ion (52 ani) şi Gheorghiţa Vladu (45 ani) se ocupau de grădinărit şi menaj la vila familiei italiencei, situată într-o zonă rezidenţială a Romei. Cuplul avea la dispoziţie o cameră, baie, bucătărie şi salarii satisfăcătoare.

În urma cu trei săptămâni însă, Gheorghiţa a început să se plângă de dureri de cap cumplite şi patroana s-a oferit să o ducă la medicul de familie. I-a fost făcută o programare la oftalmolog şi, la scurt timp, a aflat că avea o tumoare la ochiul drept. Medicul i-a recomandat româncei o intervenţie chirurgicală în regim de urgenţă.

Medicii români nu i-au găsit nimic

"Fusesem în urmă cu un an la un control oftalmologic de rutină în Drobeta-Turnu Severin, dar medicul nu observase nimic. Mi-a spus doar că trebuie să port ochelari din cauza vârstei", povesteşte Gheorghiţa. În urma operaţiei, efectuată la Spitalul Oftalmologic din Roma, i-a fost extirpat ochiul drept şi i-a fost recomandat repaus total timp de câteva săptămâni.

Când încă se afla pe patul spitalului, Gheorghiţa a primit vestea că urmează să fie concediată. Patronii hotărâseră că "nu mai au nevoie de serviciile lor, întrucât femeia e bolnavă". S-au oferit să le plătească 14 zile din aprilie în avans şi i-au invitat să părăsească vila până cel târziu în data de 7 mai. În acest interval, cei doi soţi sunt nevoiţi să-şi găsească un nou serviciu şi o casă.

Menajerele pot fi date afară oricând

Paulina Dorobăţ, sindicalistă UIL (Unione Italiana Lavoratori), filiala Roma, afirmă: "Acest tip de contract (pentru menajere, n.r.) le permite angajatorilor desfacerea lui în orice moment, chiar şi fără un motiv întemeiat". Paulina a explicat că, dacă acest caz va ajunge la Tribunalul Muncii, cu ajutorul unui avocat bun, se poate obţine o sumă consistentă ca daune.

Ion Vladu nu-şi ascunde amărăciunea faţă de acest episod: "Ne-au cerut la angajare să ne aducem chiar şi fiul de 22 ani din România, ca să lucreze la ei. Acum ne-au dat afară şi ne e teamă că nu vom găsi altceva de lucru în doar câteva săptămâni". Necazul familiei Vladu este accentuat şi de faptul că Gheorghiţa se află sub supraveghere medicală şi nu poate părăsi Italia.

Părerea sindicatelor din România

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurca, consideră concedierea româncei o discriminare pe motiv de handicap şi încurajează familia să apeleze la Tribunalul Muncii din Italia. "Nicio lege din UE nu prevede ca un muncitor să fie concediat din motive medicale.

Este un abuz care nu poate fi rezolvat decât în instanţă. Aşa cum UE ne-a cerut nouă să modificăm Codul Muncii şi să ne aliniem la legislaţia comunitară, aceleaşi reguli trebuie să se aplice şi în Italia", a spus Jurca. Liderul sindical a mai precizat că românca poate apela şi la un sindicat local şi a recunoscut că sindicatele din România nu o pot ajuta, pentru că nu au competenţe în Italia.

"Să ia legătura cu ataşaţii de la Roma"

Responsabila cu problemele muncitorilor români din străinătate din cadrul Agenţiei Naţionale de Ocupare, Liliana Bogdan, a spus că familia de români trebuie să ia legătura cu ataşaţii României pe probleme de muncă din Roma. "Ataşaţii noştri de acolo îi pot ajuta cu avocaţi, îi pot consilia şi le pot înlesni legătura cu autorităţile. Este vorba de un contract civil. Situaţia se poate rezolva numai în instanţă", a spus Liliana Bogdan. (Simona Cioacătă)

Băiatul lor curăţă piscine la Roma

Victor, fiul cuplului, are 22 de ani şi a ajuns în Italia de puţin timp. Decizia de a-şi urma părinţii a luat-o la rugămintea patroanei italiene, care le garantase siguranţa locului de muncă. Tânărul, care încă locuieşte cu părinţii săi în vilă, ne-a declarat: "Doresc să rămân alături de mama şi tata. Oricum, în ţară nu poate fi mai bine.

Sunt mulţumit că acum am găsit ceva de muncă şi îi pot ajuta pe ai mei cu bani. Problema e că în câteva zile putem sfârşi în stradă, aici e foarte greu să găseşti o casă într-un timp atât de scurt, mai ales la Roma.

Victor a fost nevoit să-şi caute în altă parte de muncă, întrucât sosirea sa în Italia a coincis cu problemele de sănătate ale mamei şi patronii nici nu au vrut să mai audă de el. Victor şi-a găsit de lucru la un peruan, care are o firmă de instalat şi curăţat piscine. Lucrează la negru cu 40 euro pe zi, câte cinci zile pe săptămână.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite