Limba română este vorbită încă din anul 1864 la Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Catedra de română este prima catedră de limbă străină înfiinţată la Torino. Ea a fost creată în 1863, cu un an înainte de înfiinţarea Universităţii din Bucureşti", afirmă Ileana

"Catedra de română este prima catedră de limbă străină înfiinţată la Torino. Ea a fost creată în 1863, cu un an înainte de înfiinţarea Universităţii din Bucureşti", afirmă Ileana Bunget, lector la Catedra de limbă română a Universităţii din Torino.

O serată românească recentă, care a beneficiat de o semnificativă participare italiană, a fost prilejul cu care lectorul a prezentat o serie de date istorice legate de parcursul limbii române în Peninsulă.

Astfel, nu doar că majoritatea celor mai importanţi poeţi şi scriitori sunt traduşi în italiană, dar una dintre cele mai faimoase traduceri este cea a "Amintirilor din copilărie", de Ion Creangă. 1892 a fost anul în care o editură italiană a tipărit primul curs de limbă română în Italia. În contra-partidă, primul curs de limbă italiană tipărit în România a apărut pe piaţă în 1930.

"Este fără sens o competiţie între culturi. Fiecare cultură are importanţa sa. Însă noi nu avem de ce să ţinem capul plecat atunci când este vorba de cultura românească.", a încheiat lectorul universitar.

Serata a fost organizată de către două asociaţii italo-române torineze, Ovidio şi Bucovina. Dat fiind succesul acestui tip de forum deschis, asociaţiile vor organiza şi alte întâlniri, care au ca scop final promovarea culturală a comunităţii româneşti din Peninsulă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite